Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mali broj uposlenika kontroliše područje Zaštićenog pejsaža Konjuh

Preuzmite sliku

Otklanjanje poteškoća i unaprjeđenje rada JU Zaštićeni pejsaž Konjuh.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin je u petak upriličio radni sastanak sa predstavnicima Uprave javne ustanove Zaštićeni pejsaž Konjuh.

Direktor javne ustanove Zaštićeni pejsaž Konjuh Adnan Lačić je upoznao ministra Karadžina sa trenutnom situacijom koju je zatekao u Ustanovi nakon skorašnjeg preuzimanja funkcije.

Osim projekata na kojima se radi bilo je govora i o problemima sa kojim se suočavaju, a koji se primarno odnosi na mali broj uposlenika pogotovo nadzornika koji kontrolišu područje Zaštićenog pejsaža.

Ovaj problem naročito je izražen kladanjskom dijelu koji obuhvata 5.000 ha, a tu su zaposlena samo dva nadzornika.

Ministar Karadžin je naglasio da je Ustanovi potreban određeni broj visokoobrazovanih radnika koji će biti sposobni da apliciraju i obezbjede sredstva iz razne strane fondove koji podržavaju rad ovakvih ustanova i da na taj način se obezbjedi samoodrživost rada Ustanove.

Obećao je da će na nekoj od narednih sjednica Kantonalne vlade ponuditi rješenje ovog problema. Sastanku je prisustvovala i gospodja Jasmina Ovčina direktorica italijanske organizacije CISP koja intenzivno saradjuje sa Zaštićenim pejsažom.

Tom prilikom je upoznala prisutne sa aktuelnim projektom digitalizacije turističke ponude Tuzlanskog kantona koji uključuje registrovanje italijansko-bosanskohercegovačke kompanije koja bi pripremala turističke ponude i prodavala na italijanskom tržištu.

Kroz taj projekat će biti uposlen barem jedan svršeni student studijskog programa Turizmologija u Tuzli. Projekat traje tri godine ukupne vrijednosti 150.000 eura, a finansira ga Italijanska vlada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje