Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Majkić o migrantima u Republici Srpskoj: “E neće!”

Preuzmite sliku

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem o sigurnosnim izazovima i prioritetima u radu nakon čega je organizovana pres-konferencija.

Cikotić je po završetku sastanka izjavio kako je urađen pregled najvažnijih aktivnosti o radu Ministarstva sigurnosti na rješavanju sigurnosnih izazova i prijetnji za BiH. Naglasio je kako je težište tog izvještaja bilo vezano za migrantsku krizu.

“Dio tih sadržaja iz izvještaja vezan je za borbu protiv terorizma, protiv krijumčarenja ljudi, kao i druge sigurnosne prijetnje. Također je bilo i pitanje vezano za rješavanje pitanja za obaveze u ministarstvu u nošenju sa izazovima sa Covidom. Dati su pregledi većeg broja aktivnosti vezanih za koordinaciju upravljačkih jedinica i agencija i saradnja sa regionom i međunarodnim organizacijama”, rekao je Cikotić.

Kako je rekao, govorilo se i o akcijskom planu uspostavljanja koordinacije svih državnih striuktura koje su vezane za upravljanje migracijama, kao i radnih grupa za izmjene određenih zakonskih rješenja”, dodao je.

Kako je izjavio ministar sigurnosti BiH govorilo se i o problemima sa kampovima Bira i Lipa, te načinu na koji je taj problem riješen. Također je bilo pitanja i vezano za rješavanje povratka preostalih državljana BiH koji se nalaze na prostoru Sirije i Iraka.

Javnosti se obratila i Dušanka Majkić iz Komisije za odbranu i sigurnost BiH te navela da svi trebaju biti odgovorni kako bi se riješila migrantska kriza na prostoru naše zemlje.

“Kad nekom kažete da od 2015. tragate za odgovorom, sljedeće pitanje bi bilo ko je kriv? Ne vrijedi više gubiti vrijeme na to. Komisija bi trebalo biti odgovorna ali i odgovornost je Parlamenta i svih institucija u BiH da bi se riješilo pitanje migrantske krize. Kako je moguće da ništa ne činimo te da iako ti ljudi povrijede tri zakona kada uđu u BiH, mi ništa ne činimo da se oni vrate u svoju zemlju. Jesmo li upotrijebili svo znanje da bi se s tim problemom izborili? Nijedno iskustvo iz evropskih zemalja nas nije naučilo. BiH nije zemlja Evropske unije, ali jeste Grčka i zašto je u Grčkoj na dva ostrva takvo stanje kakvo jeste, zašto EU ne čini ništa i negovori o tome što čini ovdje u BiH“, komentarisala je Majkić te dodala:

“Nepoštovanje zemlje se očituje i po tome što EU ne razgovara sa BiH; ona razgovara sa međunarodnim organizacijama za koje ne znamo ni koliko para dobijaju ni na što ih troše. Sve to zahtijeva da se uozbilji. Ovo je bio pokušaj da napravimo komunikaciju koja je do sada nedostajala”.

Nakon njihovog izlaganja uslijedila su pitanja novinara te je Cikotić upitan da prokomentariše sinoćnji incident u kasarni Blažuj gdje je smješten veliki broj migranata.

“Jedno lice iz Irana je na vjerskoj osnovi provociralo druge pripadnike u Blažuju sa prostora Pakisatna i Afganistana te je došlo do sukoba, da pokušaju da riješe između sebe. Intervenisala je i Služba za poslove sa strancima i pripadnici IOM-a, ali je suštinski odgovor na incident i nered u kampu dala jedinica za podršku MUP-a KS, kao i pripadnici MUP-a i svima čestitam zato što se to pretvorilo u nasilje velikih razmjera. Povrijeđeni su neki pripadnici IOM-a, veći broj migranata. Lice koje je proizvelo kompletan nered već je pod nadzorom u Imigracisjkom centru u Istočnom Sarajevu, izrečena je mjera protjerivanja iz BiH i nad njim se provodi postupak“, izjavio je Cikotić.

Majkić su novinari upitali da s obzirom na to da je u svome izlaganju rekla da saradnju treba unaprijedi, znači li to da bi mogli imati kampove i u Republici Srpskoj, ona je izjavila da to ne znači.

“Nije rješnje proširiti migrante na BiH nego ih vraćati kući. Tačno se zna gdje je kvaka 22, odnosno ko je taj ko nije zaintereovan da se oni vrate. Tri zakona oni povređuju kada dođu u BiH. Potpisan je ugovor s Pakistanom, pa kad će to stupiti na snagu? Ovdje se svjesno koči. Nije cilj riješiti migrantsku krizu nego rasporediti na cijelu BiH – e neće! Do sad je to bilo ‘pa to su turisti’ i šta se to desilo u savjesti da od turista postadoše problem u ovoj zemlji. Ovo je ozbiljno pitanje koje može da naškodi svima“, istakla je Majkić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje