Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Majke Srebrenice: Vučić nije dobrodošao, ako Orić ne bude oslobođen

Preuzmite sliku

Mehmedović je kazala da premijer Srbije nije dobrodošao na obilježavanje godišnjice genocida ako Naser Orić ne bude oslobođen iz pritvora.

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović kazala je da od subote premijer Srbije Aleksandar Vučić nije dobrodošao na obilježavanje 20. godišnjice genocida ako nekadašnji ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić ne bude oslobođen iz pritvora u Švicarskoj, a Srbija protiv njega povuče optužnicu što je Vučić u petak odbacio kao mogućnost.

Srbija bi trebala povući optužnicu protiv Nasera Orića i druge potjernice“, rekla je Hatidža Mehmedović za bh. medije.

Mehmedović je poručila kako čelnici iz Srbije nisu dobrodošli na ceremoniju koja je predviđena 11. jula u mjestu Potočarima kod Srebrenice, gdje se nalazi Memorijalni centar s grobljem ubijenih Bošnjaka, ako Orić ne bude oslobođen iz pritvora u Švicarskoj gdje je zadržan zbog potjernice Interpola Beograda.

Politika iz 90-ih

Ni Vučić ni Nikolić nisu dobrodošli u Memorijalni centar ako će se samo slikati da bi se svijetu predstavili kao mirotvorci, a ustvari nisu odustali od svoje politike iz 90-ih“, rekla je Mehmedović.

Vučić je u petak rekao da Srbija neće podržati rezoluciju o Srebrenici, ali da je on spreman da ode u taj grad i pokloni se žrtvama.

‘Rezolucija nije donela ništa dobro. Zato je srpska vlada neće podržati. Spreman sam da pognem i sagnem glavu da pokažem kakav odnos imam prema žrtvama Srebrenice … To znači, ako Bošnjaci budu želeli, ako to za njih ne bude predstavljalo poteškoću, uprkos ovakvom odnosu, biću spreman da odam počast žrtvama Srebrenice’‘, rekao je Vučić u Beogradu.

Vučić je izjavio da je Srbija obavijestila svih pet članica Vijeća sigurnosti UN-a da ne podržava rezoluciju o Srebrenici, kao i da Vlada nije donijela odluku da od Rusije zatraži da uloži veto.

Upitan šta je najproblematičnije u tom dokumentu, premijer Srbije je rekao da u njoj ima većih problema od riječi “genocid” te da nigdje nije vidio teške riječi o ljudskim tragedijama, već političke kvalifikacije. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje