Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Majke Srebrenice traže izvinjenje Abazovića: Naša djeca su ubijena samo zato što su Bošnjaci

Preuzmite sliku

Majke Srebrenice pozvale su u ponedjeljak premijera Crne Gore Dritana Abazovića da im se izvini nakon izjava da u Srebrenici “nije počinjen genocid nad Bošnjacima”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Crnogorski premijer Abazović je u govoru rekao da ”genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima te da ga nisu počinile vojske, već politike”.

Bosanskohercegovačka nevladina organizacija koja okuplja preživjele, te članove porodica ubijenih i nestalih 1995. godine, tokom pada Srebrenice i Žepe, pozvala je Abazovića da se izvini njima, kao i svim žrtvama genocida u Srebrenici.

“Naša djeca su ubijena samo zato što su Bošnjaci, ubila ih je organizovana vojska. U Potočarima nema mjesta za relativizaciju zločina”, poručile su Majke Srebrenice na svom Twitter nalogu.

Na današnji govor premijera Crne Gore Dritana Abazovića u Potočarima reagovali su i iz Memorijalnog centra Srebrenica te direktor te ustanove Emir Suljagić.

“Poštovani premijeru Dritane Abazoviću, hvala što ste danas bili sa nama u Potočarima. Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio ‘ubijanje ljudi’, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih,” poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica na službenom Twitter nalogu.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, također je podijelio tu reakciju i napisao je kako je tek u ponoć 10. jula Memorijalni centar dobio spisak govornika koji je bio u nadležnosti Organizacionog odbora.

“Tek je u ponoć 10. jula Memorijalni centar Srebrenica dobio spisak govornika (nadležnost Organizacionog odbora). Izvinjavam se porodicama žrtava genocida što su morali slušati relativizaciju sudski utvrđenih činjenica na 100 metara od mezarja“, naveo je Suljagić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje