Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Majke Srebrenice poručile iz Tuzle: Živimo u strahu od novog genocida

Preuzmite sliku

Majke Srebrenice i ovog 11. u mjesecu su se okupile u Tuzli kako bi podsjetile da još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima više od 1.300 svojih najmilijih. Danas su iz Tuzle poručile da se boje i počinjenja novog genocida, s obzirom na jučerašnja dešavanja četničkog ravnogorskog pokreta u Višegradu.

“Sve me podsjeća na 1992. godinu, stanje je loše. Niko ništa ne poduzima kako bi se nešto promijenilo. Ovo je strašno, posebno za povratnike koji su se vratili na svoja prijeratna ognjišta. I ja sam među njima. U Srebrenici ne bude onakvih postrojavanja, ali sada se bojimo novog genocida”, izjavila je predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

 • Četnička pjesma “Bit će krvi” koji su jučer u Višegradu izvodili članovi četničkog ravnogorskog pokreta, prema Ćatićevim riječima, predstavlja direktnu prijetnju.

  “To je strašno, imam osjećaj da bi se genocid mogao ponoviti”, rekla je Ćatić.

  Srebreničanka Nura Begović također je u strahu.

  “Nevjerovatno ej sve ono što se trenutno dešava. Mi želimo bolju budućnost, ali izgleda da je to nemoguće. Sada se izuzetno bojimo jer su naišle grupe poput one jučerašnje. Vidimo da ima nacionalista, ekstrema i ubica koji javno govore šta bi nam uradili. To nije dobro”, rekla je Begović.

 • Protestom šetnjom svakog 11. u mjesecu Srebreničanke napominju da se najstrašniji zločin u vihoru proteklog rata nikada ne smije zaboraviti, ali i nikome ponoviti. Na današnjem skupu u Tuzli je izraženo nezadovoljstvo i sporim procesom hapšenja i procesuiranja ratnih zločinaca.

  Govoreći o presudi Radovanu Karadžiću koja je najavljena za 20. mart ove godne, Ćatić je kazala da se boji cjelokupnog ishoda.

  “Uplašena sam jer je traženo da se promijene sudije. Bojim se da će se na kraju desiti da će biti skinuto i to da se u Srebrenici dogodio genocid. Ako bi se to desilo, nadam se da ćemo imati pravo žalbe”, izjavila je Ćatić. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,