Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Majke enklave Srebrenica i Žepa ponovo pisale Guterresu: Spriječite Hrvatsku da angažuje vojnike u BiH

Preuzmite sliku

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret ‘Majke enklave Srebrenica i Žepa’ pozivaju generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa i savjetnicu generalnog sekretara za prevenciju genocida u Vijeću sigurnosti UN Alice Wairimu Nderitu da, kako navode u saopćenju za javnost, shodno Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcionom planu Generalnog sekretara iz 2007. godine, spriječe namjeru hrvatske Vlade da putem UN i NATO -a vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije Altea – Eufora u BiH.  

– Posebno naglašavamo da glavni tužilac MICT/ICTY preko pola decenije obavještava VS UN da su Hrvatska,  zajedno sa Srbijom, glavni kočničari progona zločinaca u regionu. Naime, glavni tužilac ICTY/MICT u kontinuitetu od 2015. obavještava VS UN da Republika Hrvatska apsolutno ne sarađuje u progonu zločinaca, da blokira istrage u BiH i da je postala utočište za ratne zločince.

Pozivamo Vas da hitno zakažete rasprave u UN o izvještajima glavnog tužioca ICTY/MICT i ponašanja Republike Hrvatske jer ovakva opstrukcija Republike Hrvatske u progonu ratnih zločinaca u BiH i regionu treba da pokrene mehanizme iz Akcionog plana generalnog sekretara u situacijama kad se u državama gdje je počinjen zločin opstruira rad pravosuđa.

U ovakvim okolnostima, kad je Republika Hrvatska i po ocjeni ICTY/MICT međunarodni nosilac opstrukcija u procesuiranju teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, hrvatska Vlada želi angažirati svoje oružane snage u BIH posredstvom NATO i UN-a što predstavlja prst u oko žrtvama. Smatramo da se radi o pokušajima Republike Hrvatske da, u datom momentu, ponovo destabilizira BiH i da UN putem svojih mehanizama mora zaustaviti zlonamjerne akcije hrvatske Vlade. Tražimo hitne reakcije UN; rasprave u UN o izvještajima ICTY/MICT od 2015. godine i primjenu adekvatnih mjera i  pokretanje Akcionog plana da se zaustavi djelovanje Republike Hrvatske – navodi se.

Kako navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta ‘Majke enklave Srebrenica i Žepa’, Vijeće  sigurnosti UN-a je nizom svojih rezolucija u vrijeme agresije na RBiH od 1992-1995, pozvalo tadašnju SRJ-Srbiju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH i da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH te je Vijeće sigurnosti UN-a smatralo da je neprihvatljivo političko miješanje i vojno prisustvo susjednih država u BiH.

– ICTY, koji je 1993. godine osnovan, rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a je u svojim presudama pored obilja dokaza koristio i navedene rezolucije Vijeće sigurnosti UN-a, kao dokazni materijal. ICTY je presudio u pet  presuda da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je hrvatska vojska bila vojno angažirana u cilju okupacije dijela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj – navodi se u saopćenju za javnost Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta ‘Majke enklave Srebrenica i Žepa’. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje