Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Magazinović u Parlamentu Ujedinjenih Arapskih Emirata govorio o angažmanu GCTP-a na Balkanu

Preuzmite sliku

Na plenarnoj sjednici Globalnog vijeća za toleranciju i mir/ Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir (GCTP/IPTP), koja se danas održava u Parlamentu Ujedinjenih Arapskih Emirata, obratio se poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i novoizabrani predsjednik Komiteta za održivi razvoj GCTP-a Saša Magazinović.

U svom govoru Magazinović je istaknuo uticaj globalne krize i ratova na održivi razvoj.

– Moramo biti svjesni da održivi razvoj u ovom trenutku nije prioritet za sve. Danas dok govorimo o tome postoje mjesta u svijetu gdje je rat i gdje se ljudi bore da prežive. Za mnoge je to jedini prioritet. Zbog toga tvrdim da su mir, tolerancija i međusobno razumijevanje preduslov za ispunjavanje ciljeva održivog razvoja. Time je misija globalnih organizacija kao što je GCTP u današnje vrijeme još važnija – naglasio je Magazinović.

Govoreći o situaciji u BiH istakao je da su građani opredijeljeni za mir i toleranciju, što su i dokazali u poslijeratnom periodu, te da problem predstavljaju političke elite spremne na sve kako bi sačuvale moć.

Kazao je da se, 30 godina nakon završetka rata, zemlja susreće sa krupnim izazovima za čije rješavanje je potrebna pomoć svih dobronamjernih prijatelja BiH.

Najavio je angažman GCTP na Balkanu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, što je jedan od zaključaka Biroa održanog u pripremi plenarnog zasjedanja.

Ovom prilikom Magazinović je pozvao prisutne predstavnike iz više od 50 država, uključujući i predstavnike Evropskog parlamenta, da danas više nego ikada ulože vrijeme i energiju u borbu protiv diskriminacije, rasizma i ekstremizma, te pomognu onima kojima je pomoć potrebna i na taj način pokažu da su ipak solidarnost i razumijevanje dominantni u svijetu.

Prisutnima se, osim predsjednika GCTP Ahmeda bin Mohammed Al Jarwana, obratio i predsjednik Parlamenta Ujedinjenih Arapskih Emirata – Federalnog nacionalnog vijeća Saqr Ghobash, s kojim se Magazinović susreo na marginama ovog događaja, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje