Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Magazinović: Ozbiljnije zadiranje u Izborni zakon podrazumijeva ustavne promjene

Preuzmite sliku

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Saša Magazinović (SDP BiH) je izjavio novinarima da svako ozbiljnije zadiranje u Izborni zakon podrazumijeva i neke ustavne promjene.  

– Insistirao sam na tome da se Parlament izjasni i ovlasti nas da možemo i to raditi, ili da kaže vi se bavite samo izbornim zakonodavstvom, što je također meni prihvatljivo – kazao je Magazinović nakon konstituirajuće sjednice Interresorne radne grupe.

Dodao je da nije protiv toga da se Interresorna radna grupa bavi i ustavnim promjenama, „samo da to napišemo na papir“.

Upitan šta je potrebno mijenjati u Izbornom zakonu, kazao je da je za njega lično uvođenje novih tehnologija jedan od prioriteta.

– Dakle, skeneri glasačkih listića, gdje ne sašamože svako u izvještaju napisati šta mu padne napamet – kazao je Magazinović, dodajući da vjerovatno kolege iz drugih političkih stranaka imaju neki svoj prioritet.

Dodao je da ono što je za njega važno jeste da se svi ti prijedlozi, ako već postoji Interresorna radna grupa, stave na stol, uključujući i one koje su izradile nevladine organizacije.

– Ono što ja ne bih volio i ono protiv čega ću vrlo glasno govoriti jeste da ova Interresorna radna grupa ima ulogu „smokvinog lista“, da smo mi pred vama vidljivi, a stvarni proces se odigrava negdje u nekoj rezidenciji, kafani ili ne znam ni ja gdje. Na to neću pristati – istaknuo je Magazinović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje