Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Macan propjevao u Tužilaštvu: Otkrio jedno ime i nacrtao šemu kretanja ubica?

Preuzmite sliku

Aleksandar Macan, koji je bio u bjekstvu više od 30 dana, u petak je nekoliko sati saslušavan, a potom je odveden u posebnu zatvorsku ćeliju.

Aleksandar Macan, za kojim je bila raspisana Interpolova crvena potjernica zbog umiješanosti u likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se u petak Tužilaštvu KS-a, nakon čega je uz jake policijske snage prebačen u pritvor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, gdje je smješten u posebnu ćeliju, udaljenu od ostalih pritvorenika i osuđenika. Zbog njega su, kako saznajemo, u zatvoru pojačane mjere sigurnosti.

Osoba koja je pucala u Šehovića i Vujinovića navodno je Savo Marinković, koji se nalazi u Njemačkoj, gdje je zbog trgovine droge pritvoren do 2024.

Macan, kojeg su policijske agencije tražile duže od 30 dana, ušao je u BiH bez ikakvih problema. Njegov advokat Duško Tomić je za Oslobođenje kazao da je njegov branjenik iz Španije, preko Njemačke i Srbije došao u Bijeljinu, gdje su dogovorili način njegove predaje.

– Prvo smo otišli do njegove porodice, a onda u zgradu Tužilaštva KS-a. Sud mu je već ranije, po zahtjevu Tužilaštva, odredio jednomjesečni pritvor, a mi smo odlučili da se na tu odluku za sada ne žalimo zbog bezbjednosnih razloga, pojasnio je Tomić, koji tvrdi da će “Macanovom predajom biti stavljena tačka na ovaj slučaj, koji već dugo opterećuje BiH”.

– Poslije njegovog saslušanja će se znati sve i ubrzo će biti poznati svi akteri. Jedna osoba je već u pritvoru, ali po drugom osnovu, dok je osoba koja je počinila ubistvo i pucala u policajce u bjekstvu. Ono što je sigurno jeste da će biti poznati akteri ovog zločina i ovo je samo početak, pojašnjava Tomić i dodaje da je Macan dvije godine tražio advokata “koji ga neće prodati”.

Prema saznanjima “Oslobođenja“, Macan bi se mogao nagoditi sa Tužilaštvom i u zamjenu za blažu kaznu ili eventualno status zaštićenog svjedoka, otkriti imena ubica i opisati način izvršenja zločina. Zvanične potvrde o ovim navodima u petak nije bilo. Osoba koja je pucala u Šehovića i Vujinovića navodno je Savo Marinković, koji se nalazi u Njemačkoj, gdje je zbog trgovine droge pritvoren do 2024. godine. U BiH je hapšen u nekoliko navrata zbog krađe automobila.

Osumnjičeni Macan u petak je, saznaje „Osolobođenje“, sarajevskim tužiteljima nacrtao i šemu kretanja ubica, te je do u detalje opisao sve što se dešavalo kritične večeri.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje