Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Lukšić: Sporazum o granici između BiH i Crne Gore je dokaz dobrih odnosa

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić izjavio je za “Avaz” da pozdravlja odluku Predsjedništva BiH o prihvatanju ugovora o razgraničenju, ocijenivši je “iskazom većinske volje građana BiH”, prenosi Fena.

Prema njegovim riječima, to je pokazatelj želje većine da se nastavi razvoj i jačanje odličnih odnosa dvije zemlje, utemeljenih na principima međunarodnog prava i vrijednostima dobrosusjedske saradnje.

Predsjedništvo BiH prošle sedmice donijelo je navedenu odluku, čime su stvorene pretpostavke da ove dvije države budu prve na prostoru bivše Jugoslavije koje će potpisati odgovarajući granični sporazum, a to bi se trebalo desiti 27. augusta u Beču, gdje će biti održan nastavak konferencije za zapadni Balkan. Time je stavljena i tačka na slučaj „Sutorina”.

Ta debata uzrokovala je i pogoršanje odnosa s Podgoricom, zbog čega u jednom periodu nije bilo imenovanja ambasadora.

– Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju prijateljske odnose i kontinuiran dijalog na svim nivoima, kojim se dosljedno ističe potreba daljnjeg unapređivanja saradnje i dobrosusjedskog partnerstva, kao temelja trajne stabilnosti, mira i razvoja u regionu – kazao je Lukšić.

Istakao je da će, osim sporazuma o granici, međudržavne odnose između Crne Gore i BiH dodatno ojačati i niz drugih sporazuma. U izjavi za “Avaz” Lukšić je najavio donošenje sporazuma koji reguliraju podršku investicijama i socijalnom osiguranju, zatim sporazum u oblasti evropskih integracija te o vodama.

– Sporazum o međusobnom priznavanju certifikata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i još neki drugi pokazuju da su Crna Gora i BiH primjer dobrosusjedskih odnosa i kvalitetne saradnje – ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,