Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lukomir, vodeća destinacija na Bjelašnici za ljubitelje brdskog biciklizma

Preuzmite sliku

Koliko god puta se pohodi Bjelašnica, naročito njen dragulj Lukomir i ponekad se učini da se tu više nema šta novo doživjeti, ti predjeli uvijek iznova iznenade svojom ljepotom.

Ljubitelji brdskog biciklizma, koji je i kod nas u posljednje vrijeme popularan podjednako kod pripadnika oba spola, imaju naročito mogućnost da se u to uvjere.

Grupa njih, za razliku od uobičajenog uspona prema Lukomiru koji obično započinju s Babinog Dola ili vozeći bicikl još iz Sarajeva, ovaj put planini je prišla iz smjera Hadžića.

Razlog za to je bio jednostavan, nisu se željeli vraćati istim putem jer je naprosto šteta propustiti predivni spust u Tarčin preko Mehinih Luka.

Stoga su auto ostavili u Hadžićima i krenuli ka Bjelašnici. Grupa je začas prešla osam kilometara do Babinog Dola, a onda ih je čekalo prvo iskušenje uspon od oko 300 visinskih metara sabijen u nepuna tri kilometra.

 • lukomir-biciklizam-bih
 • Visok stepen vlažnosti iz guste šume mamio je graške znoja, ali su ubrzo “izbili” u Štinji Do, odakle zapravo počinje bjelašnički raj.

  Nekad je bila za respekt sama pomisao na dvadeset kilometara makadama i ovo zabačeno selo što leži bliže Konjicu nego Sarajevu.

  Danas to područje polako doživljava procvat. Na putu kroz Dugo Polje sreli su grupu biciklista iz Tešnja, potom i dugu kolonu Zeničana. Prava promenada na makadamskom putu okupanom suncem.

  Naravno, nisu samo biciklisti otkrili raj bjelašničkih zabiti. Bili su tu i motociklisti, ali i nekoliko automobila kojima i nije baš mjesto u tom ambijentu.

  A u selu, spektakularni pogled na kanjon Rakitnice, potom odmaranje na vrhu brijega odakle se i pogled smrzne. Ne smeta što nema hladovine, ovdje uvijek pirka ugodan vjetrić, ni sunce ne prži previše.

  Biciklisti su hlad pronašli u novootvorenom planinskom domu “Natura AS”, u ambijentu kao iz doba naših starih. Na prozorima heklane zavjese, uokolo stolovi, a nasred sobe sinija. Ljubazna domaćica servira puru iz glinenog lonca, a u ponudi su i drugi domaći specijaliteti poput pite do domaćeg kajmaka, hurmašica ili domaćeg soka od ruže.

 • lukomir_2
 • Dom trenutno ima 18 kreveta, ali prostora ima dovoljno da uz pomoćne ležajeve i susjedne objekte ugosti i do 40 osoba.

  Nakon odmora biciklisti su krenuli dalje, ponovo uzbrdo. Bilo je to naporno ali im i omogućilo otkrivanje prave, divlje Bjelašnice.

  Ovu turu, od oko trideset kilometara fenomenalnog spusta, biciklisti su završili putem preko Mehinih Luka za Tarčin. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,