Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lukavac: Zaštitar kopa Šikulje spriječio kamermana RTV TK u obavljanju dužnosti (VIDEO)

Preuzmite sliku

Jedan od pripadnika obezbjeđenja Površinskog kopa Šikulje jutros je nasrnuo na snimatelja radio-televizije Tuzlanskog kantona, dok je obavljao svoj zadatak.

Naime, ekipa RTV TK jutros je bila na licu mjesta gdje je bila zakazana deložacija vlasnika parcele koja se nalazi u neposrednoj blizi ovog Kopa.

Pripadnici zaštitarske firme koja obezbjeđuje taj prostor nije dozvolila novinarskim ekipama da se približe mjestu događaja. Kada je snimatelj RTVTK, sa još nekoliko kolega kamermana, uspio doći do mjesta deložacije i počeo snimati na njega je nasrnuo jedan od zaštitara koji je udario šakom po objektivu kamere i tako mu onemogućio snimanje i oštetio opremu. O ovom događaju obaviješteni su i službenici PS Lukavac.


Povodom, nasrtaja zaštitara na kamermana RTV TK Ademira Mešanovića na svom Facebooku oglasio se i kolega novinar BHT-a Marko Divković inače predsjednik Udruženja BH novinari čiji status prenosimo u cjelosti.

“Rudari Kreke izgubili obraz…

-U Pokušaju na snime deložaciju jedne porodice u okviru Površinskog kopa Šikulje kod Lukavca, iz sastava Rudnika Kreka, napadnute su novinarske ekipe. Prisutnim kamermanima fizički je onemogućen pristup i snimanje. Radnici zaštitarske firme nasrnuli su na kamermana RTV TK, Ademira Mešanovića, i tom prilikom mu kameru oštetitl i bacili u blato. Prema svjedočenju kolega, sve se dogodilo po nalogu uprave Rudnika Kreka, koji su odlučili spriječiti snimanje “radi zaštite imidža Rudnika Kreka”. Za vrijeme incidenta, u neposrednoj blizini se nalazio i generalni direktor Rudnika Kreka, Dr Osman Bleković, te sve ukazuje da je on naredio sprečavanje rada novinara. U telefonskom razgovoru Bleković mi je rekao kako su na nekom Krekinom kriznom štabu dogovorili da će o deložaciji izdati saopštenje, i da ne treba snimati.

Drugovi rudari, i vaš obraz ode u blato” – napisao je Divković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje