Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Lukavac i Zenica jutros najzagađeniji, izbjegavajte boravak na otvorenom

Zagađenost zraka jutros je dodatno povišena u pojedinim gradovima Federacije BiH, a najlošija situacija je u Lukavcu i Zenici, gdje je kvalitet zraka ocijenjen kao nezdrav, podaci su internet-stranice “Zrak.ekoakcija”.

Prema mjerenjima obavljenim u 7 sati, indeks kvaliteta zraka u Lukavcu i Zenici iznosio je 161, odnosno 156.

Zagađenost zraka ovog nivoa može pojačati simptome i intenzitet bolesti kod osoba sa respiratornim oboljenjima poput astme, a povećava i vjerovatnoću negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljelim od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnicama, djeci i starijim, preporučuje se da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a i ostalima se savjetuje da izbjegavaju produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Nezdrav zrak za osjetljive grupe registriran je u Ilijašu sa indeksom zagađenja 150, Tuzli 137, Sarajevu 119, te u Jajcu 114.

Vrijednost indeksa kvaliteta zraka od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj internetskoj stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u Federaciji BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: