Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lorens Listo i Edi Fink pobjednici 450. skokova sa Starog mosta (FOTO)

Preuzmite sliku

Među 52 natjecatelja iz čitave regije Lorens Listo i Edi Fink izborili su šampionske titule jubilarnih 450. visinskih skokova sa Starog mosta u Mostaru, javlja Anadolu Agency(AA).

U kategorije skokova na glavu u jakoj konkurenciji među 28 natjecatelja iz čitave regije treće mjesto osvojio je Vedad Bašić, a drugo Dino Bajrić, dok je  devetostruki mostarski šampion Lorens Listo obranio titulu najbolje laste i proslavio svoj mali jubilej desete i najteže pobjede.

Isti broj bodova imao je kao i Dino Bajrić, no tajnim glasovanjem žirija proglašen je pobjednikom. Predsjednik žirija Emir Balić je za Anadolu Agency pojasnio da se na tajnom glasovanju žiri složio kako nagrada treba iži u ruke Lorensa Liste.

“Listo je najbolja lasta. Imao je isti broj bodova kao i Dino Bajrić, ali skakao je u drugoj seriji s ozlijeđenom rukom i zaslužio titulu koja mu je dodijeljena”, pojasnio je Balić za Anadolu Agency (AA).

Listo ističe kako mu ova deseta jubilarna pobjeda posebna, jer je za dlaku obranio šampionsku titulu.

“Svaka pobjeda mi je sve draža i sve teža što se vidjelo danas. Dino Bajrić i ja smo imali isti broj bodova, ali žiri je na kraju odlučio da je moja lasta najbolja. Da su odlučili i drugačije ne bi pogriješili, a ja ovim putem čestitam Dini Bajriću”, kazao je Listo za Anadolu Agency (AA) nakon što je preuzeo pobjednički pehar.

U kategoriji skokova na noge nastupila su 24 natjecatelja, a treće mjesto izborio je Mugdim Obad koji se danas i oprostio od skokova, dok je drugo mjesto osvojio Igor Kazić, a  titulu šampiona po prvi put osvojio Edi Fink.

“Ovo je najveći dan u mom životu. Osjećam se fenomenalno”, kazao je Fink, navodeći kako pobjedu posvećuje obitelji Fink koja je poznata po šampionima ovoga natjecanja.

U drugoj seriji natjecalo se po deset najboljih skakača iz obje discipline, a svaki skok praćen je pod budnim okom stručnog ocjenjivačkog suda na čelu s legendarnom mostarskom lastom Emirom Balić koji je zabilježio rekordnih 13 pobjeda.

Ovogodišnji žiri sačinjen je od pet članova koji uz Balića čine Mirsad-Deda Pašić, Alica Jakirović, Enver Novaković, Semir Drocić, te počasni član žirija Blaž-Baka Slišković.

U pauzi između dva natjecateljska dijela održani su revijalni skokovi veterana, a cijela manifestacija koja je danas Mostar učinila središtem javnosti će biti završena navečer tradicionalnim skokovima s bakljama.

Jubilarni 450. skokovi počeli su u 16 sati bacanjem cvijeća sa Starog mosta, u znak sjećanja na stradale skakače, i intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, a prigodnim govorom ih je otvorila Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,