Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljekarska komora FBiH sačekat će sa sankcijama u slučaju male Džene Gadžun, evo i zbog čega

Preuzmite sliku

Predsjednica Federalne komore Amila Bećirović je jučer govorila o potencijalnim sankcijama i mjerama koje treba poduzeti vezano za slučaj smrti djevojčice Džene Gadžun.

Međutim, kako je ona danas izjavila Federalna ljekarska komora će postupiti drugostepeno, tj. sačekat će reakcije drugih, prije svega Tužilaštva.

– Dakle, prvo treba da postupi prvostepeno Ljekarska komora Zeničko-dobojskog kantona, ali mislim da će čekati postupanje Tužilaštva Kantona Sarajevo, jer treba pravna struka, Tužilaštvo da kaže gdje i koje mjere su prekršene. Nije upitanju samo licenca upitanju je i odvođenje pacijenata iz javnog u privatni sektor, pojasnila je Bećirović.

Ona je još jednom istakla kako dr. Nina Jovanović, oftalmolog iz Zenice, nije postupila po pravilniku o licenciranju i nije tražila licencu za dopunski rad u drugom Kantonu, dakle nije imala licencu Federalne komore.

– Komora ZDK može postupiti i ranije prije odluke Tužilaštva, ali jučer su se očitovali da će oni tek kasnije. Međutim, ovo je svakako alarm, da se nešto mora promijeniti i u privatnom i javnom sektoru. Moraju se pojačati kontrole, promijeniti zakoni i pravilnici, rekla je Bećirović. (Raport)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje