Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ljekarima u Gračanici nezakonito smanjena plata za oktobar (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zbog finansijskih gubitaka u poslovanju zaposlenici Opće bolnice “dr.Mustafa Beganović” u Gračanici nezakonito su dobili smanjenu oktobarsku platu.

Sindikat doktora medicine i stomatologije je najavio tužbe, a resorno Kantonalno ministarstvo će problem riješiti dodatnim finansijskim sredstvima koja će biti izdvojena iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Zbog enormnog zapošljavanja stranačkih kadrova u ovoj godini, menadžment Opće bolnice u Gračanici je odveo ovu zdravstvenu ustanovu u gubitak, plate ljekara su nezakonito smanjene i prekršen je kolektivni ugovor. Uglavnom su zapošljavani kadrovi Pokret demokratske akciji čiji je kadar također direktor bolnice Almir Sakić.

„Navedena sredstva potpisanim ugovorima i aneksima nisu dovoljna da se u potpunosti ispoštuje kolektivni ugovor. S tim uvezi oktobarsku platu nismo u potpunosti ispunili odredbe kolektivnog ugovora kako bi se nastavio kontinuirani i neometani rad naše javne zdravstvene ustanove“, kaže Sakić.

Odmah je reagirao Sindikat doktora medicine i stomatologa TK koji je zaprijetio tužbama za prava iz kolektivnog ugovora.

„Uputili smo dopis i resornom ministru i upozorili da ćemo zaštitu prava iz istog tražiti putem suda. A što će prouzrokovati dodatne troškove u smislu vještačenja, troškovi zastupanja advokata itd., a koji nisu nikome u interesu“, ističe Admir Suljić, potpredsjednik SSDMiS FBiH.

A Kantonalnoj Vladi nije u interesu preispitivanje odgovornosti menadžmenta koji ovu zdravstvenu ustanovu vodi u sve veću finansijsku dubiozu. Finansijski gubitak će biti namiren iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja kojeg finansiraju zdravstveni osiguranici TK.

„Obavili smo ove razgovore i našli rješenje da ćemo kroz rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja i kroz finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2019. godinu nadoknaditi ova sredstva za koja su bili radnici Opće bolnice zakinuti ova dva mjeseca“, kaže Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Umjesto odgovornosti menadžmenta za loše poslovanje, Kantonalna vlada i premijer, koji je također kadar PDA, zatražili su da se samo uradi dubinska finansijska analiza kako bi se utvrdio obim usluga koje pruža ova bolnica i nivo finansiranja iz zdravstvenog fonda. (federalna.ba | videoprilog Omer Hasanović)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,