Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Lijevi blok formiran u TK: SDP, DF i Naša stranka pozivaju da im se pridruže SBB i SBiH (VIDEO)

S ciljem formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu danas je u Tuzli formiran Livej graanski blok kojem su pristupili SDP, DF i Naša stranka, a na pregovore su pozvani i SBB i SBiH.

Prijedlog za formiranje bloka pokrenuo je SDP kao pobjednička partija u Tuzlanskom kantonu, a koja će u Skupštini TK imati deset mandata.

“Danas smo obavili razgovore i u skladu s tim zaključili vrlo jednostavno da pravimo zajednički blok građanske lijeve orjentacije. SDP je kao pobjednička stranka u TK spreman obaviti razgovore sa svim političkim strankama, ali nam je to prioritetno bilo sa Našom strankom i DF-om”, izjavio je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić te naglasio da je današnja konferencija za medije ujedno i poziv SBB-u i SBiH da im se pridruže u ovom bloku.

On je rekao i da SDP kao pobjednička stranka ima obavezu da obavi i kurtoazne razgovore sa svim strankama, što znači i sa SDA i PDA.

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić istakao je da za ovaj politički subjekt ne dolazi u obzir bilo kakva koalicija u kojoj se nalaze SDA i PDA.

“Jednostavno ne želimo učestvovatio u bilo kakvoj koaliciji sa SDA i PDA. Naša odluka je jednostavna i jasna”, poručio je Begić.

Potpuno istog stava je i Naša stranka.

“Naša stranka na današnjem sastanku je delegirala principe, podzakonske i zakosnke akte, kao i mjere, a naš prvi princip je da SDA i PDA ne mogu biti dio skupštine većine, ali ni izvršne vlasti. Mi ne želimo ulaziti u vlast po svaku cijenu”, rekao je predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Prema projekcijama učesnika današnjeg sastanka, pet partija koje bi bile okupljene u ovom bloku imale bi skupštinsku većinu od 19 poslanika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje