Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lendo: Premijer Halilagić ima viziju dobru za građane Tuzlanskog kantona

Preuzmite sliku

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo tokom današnje posjete Tuzlanskom kantonu izjavio je novinarima da kantonalni premijer Irfan Halilagić ima viziju o ravnomjernom razvoju Kantona, dobru za građane.

Nakon razgovora u sjedištu kantonalne vlade u Tuzli, Lendo je kazao da Halilagić govori o ministrima kao već uvježbanom timu.

– Ja ću tražiti od Vlade Federacije BiH, bez obzira što je došlo do promjena, nastavak suradnje s kantonalnim premijerom i lokalnim zajednicama. Moj osnovni cilj je nastavak suradnje, političke i ekonomske – kazao je Lendo najavljujući njegovo zalaganje kao potpredsjednika Federacije BiH da pomogne ovom Kantonu u dijelu u kojem mogu pomoći viši nivoi vlasti.

Premijer Halilagić je razgovor s Lendom ocijenio sadržajnim i efikasnim napominjući da je potpredsjednik FBiH upoznat s prioritetima u radu kantonalne vlade.

– Računamo da ćemo u ovom mandatu koji je još uvijek pred nama imati podršku viših nivoa vlasti, naročito u ključnim infrastrukturnim projektima. Putna deblokada Tuzlanskog kantona se nameće kao prioritet i o tome smo pričali; potrebno je potpuno uključivanje viših nivoa vlasti, posebno Federacije BiH, jer Tuzlanski kanton, od završetka rata nema ni metra brze ili autoceste. Želimo to promijeniti i treba nam svaka vrsta asistencije – kazao je Halilagić.

Za naredne dane najavio je aktivnosti ka konkretizaciji sveobuhvatne deklaracije o prioritetnoj potrebi putne deblokade Tuzlanskog kantona.

– Tražićemo od dužnosnika svih nivoa vlasti, koji su iz ovog kantona, da zastupaju taj stav na višim nivoima kako bismo sadašnju situaciju promijenili – Halilagićeve su riječi.

U saopćenju kantonalne vlade povodom današnje posjete potpredsjednika FBiH, navedeno je posebno Lendino interesovanje, kad je riječ o radu Vlade Kantona u narednom periodu, za pitanja saobraćajne infrastrukture i deblokade Tuzlanskog kantona, izgradnju kampusa Univerziteta te sanaciju stanja u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

– Uz prezentaciju načina rada Vlade Tuzlanskog kantona i mjera koje smo i koje planiramo realizirati, fokus našeg današnjeg razgovora bila je putna infrastruktura i neophodnost intenzivnijeg ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu u Tuzlanskom kantonu. U tom smislu upoznali smo potpredsjednika Lendu sa našim planom da pripremimo deklaraciju koju ćemo ponuditi na potpis svim zastupnicima i zvaničnicima na nivou Federacije BiH i državnim institucijama vlasti, a koji dolaze sa područja našeg kantona. Ta deklaracija bit će zajednička inicijativa i obaveza svih naših predstavnika da se snažnije založe za realizaciju projekata koji će doprinijeti boljoj saobraćajnoj povezanosti Tuzlanskog kantona sa Sarajevom na jugu, Distriktom Brčko i Orašjem na sjeveru te prema Doboju i konekciji na autoput 5-c na zapadu – kazao je premijer Halilagić, prema saopćenju.

To je interes građana Tuzlanskog kantona, a ne političkih opcija, dodao je uz nadu da će najavljena aktivnost imati jednoglasnu podršku svih pojedinaca i političkih opcija.

Potpredsjednik Lendo se pohvalno izrazio o dosadašnjim aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona, s posebnim akcentom na timski rad svih članova Vlade. Posebno je pohvalio činjenicu i model rada Vlade po principu obećanja/mjera i izvršenja te transparentnosti rada i njene fokusiranosti prema potrebama građana Kantona.

– Cilj moje današnje posjete je da nastavimo saradnju federalnog i kantonalnog nivoa vlasti i ja kao potpredsjednik Federacije BiH ću nastojati da pomognem gdje god to budem mogao. Federacija je institucija građana Federacije BiH i nema niko pravo da filtrira sredstva i da blokira investiranje u Tuzlanski ili neki drugi kanton. I zakonska i politička i moralna obaveza svih nivoa vlasti je da javna sredstva moraju ulagati tamo gdje je to neophodno. Stoga očekujem i od državnih i od federalnih institucija vlasti da se ništa slabije ne odnosi prema ovom kantonu. Neka pokažu da im je stalo do ovog dijela BiH i da, sa premijerom i Kantonalnom vladom vide šta se može i treba realizirati. To građani i Tuzlanskog kantona i Federacije očekuju i od mene i od kantonalnog premijera, ali i od Nikšića i institucija BiH – kazao je Lendo.

Prije današnjeg sastanka, Lendo, Halilagić i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Fahrudin Skopljak položili su cvijeće i odali počast nevino stradaloj mladosti na tuzlanskoj Kapiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje