Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Lendo: Pozivam lidere SDA, HDZ i SDP da se dogovore o federalnom premijeru

Preuzmite sliku

Refik Lendo (SDA), kojeg je Parlament FBiH izglasao u rukovodstvo Federacije BiH pored Lidije Bradare (HDZ BiH)) i Igora Stojanovića (SDP BiH), izjavio je danas da očekuje da se lideri SDA, HDZ i SDP dogovore ko će biti premijer Federacije BiH, kako bi mogao biti postignut dogovor ko će biti predsjednik i potpredsjednici FBiH.

Lendo ja na konferenciji za novinare u Parlamentu FBiH rekao da je danas pripremio i poslao dva pisma.

– Jedno pismo je sa prijedlogom mojim kolegama Lidiji Bradara i Igoru Stojanoviću o održavanju zajedničkog sastanka u naredni petak u 10 sati, dok je drugo pismo molba liderima stranaka Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nerminu Nikšiću da se do petka dogovore i nama olakšaju kako i na koji način odrediti predsjednika i potpredsjednike FBiH – naveo je Lendo .

Dodao je da je Federacija BiH složena, da ne želi da se dodatno usložnjava, odnosno da želi da procesi idu što je moguće brže.

– Da bi mi mogli odrediti predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH moramo znati ko će biti premijer jer ne mogu biti iz istih naroda i iz tog razloga sam poslao ovu drugu molbu. SDP, SDA i HDZ su dobili zadatak od Parlamenta da se što prije dogovore. Prema tome, nema nikakve blokade, ove tri partije se moraju dogovoriti, a nas troje iz rukovodstva Federacije BiH moramo odrediti poslije premijera i Vladu FBiH – istakao je Lendo.

Naglasio je da se proces ne može odvijati bez SDA, da je ova stranka neizbježna, te da očekuje dogovor predsjednika tri političke partije.

– Na njima je da se dogovore, pa ćemo pričati. Mi ćemo sastanak u petak održati. Upravo hoću da odblokiram procese i zato sam ih zamolio da u petak sjednemo i da se dogovorimo o izboru predsjednika i potpredsjednika. Svakako da bez SDA nema procesa u tom dijelu. SDA je pobjednik ovih izbora – dodao je Lendo u razgovoru za Fenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , , ,