Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lendo: Najbolje rješenje za BiH je da se mi pokušamo dogovoriti

Preuzmite sliku

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo bio je uvodničar večerašnje tribine u organizaciji Stranke demokratske akcije Zenica, pod nazivom “Bosna i Hercegovina u aktuelnom političkom trenutku”.

Lendo je u svom izlaganju ponovio poznati stav kako neće dati svoj potpis na sastav nove Vlade FBiH bez SDA, jer to je, dodao je, “stav SDA i ovih ljudi, koji su večeras bili na ovoj tribini”. Zeničko-dobojski kanton i čitava FBiH, istakao je, “dali su povjerenje SDA”.

– U svemu tome, ne samo da trebamo, mi moramo učestvovati u kreiranju kada je u pitanju FBiH i BiH. Upravo zbog tih, pozitivnih procesa, a i zbog sigurnosti BiH. Mi cijelo vrijeme, kada govorimo o dijelu Vlade FBiH, nama je uvijek na pameti BiH. BiH je broj jedan pa sve, onda, ostalo, podvukao je Lendo.

Na novinarsku konstataciju da iz Unsko-sanskog kantona pristižu vijesti da je SDA, navodno, blizu dogovora oko formiranja vlade tog kantona, Lendo je potvrdio da su, nakon okončanja posrednih izbora te izbora rukovodstva FBiH, krenuli razgovarati o koalicijama.

-Upravo ovih dana predsjednik Bakir Izetbegović i vrh SDA poziva na razgovore. Vidjet ćemo kako će i na koji način završiti ti pregovori, ali ja sam optimista i siguran da će ovi jedno izvjesno vrijeme pokušati da zaobilaze i da traže pomoć od međunarodne zajednice, ali ovih dana, kako sam ja vidio, međunarodna zajednica upravo pokušava da kaže da se mi trebamo dogovoriti u BiH. To je najbolje rješenje za BiH, poručio je Lendo.

SDA, poručio je Lendo, mora ostati čvrsta i jedinstvena, a to je, onda, garant da će učestvovati u pozitivnim procesima i u FBiH i u BiH.

Drugi gost-uvodničar na tribini u Zenici bio je zastupnik te stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Amor Mašović, koji je govorio o “nečasnoj ulozi jednog dijela međunarodne zajednice u posljednjih 30 godina”. Počevši, naglasio je, od “neintervencije i prepuštanja nezavisne BiH, koja je tek bila stekla nezavisnost, agresiji od njenih susjeda 1992./1993. godine”.

-Iza ovog današnjeg, aktuelnog stanja u BiH, stoji jedan dio međunarodne zajednice, koji je našao izvođače radova u nekim malim strankama koje su se ujedinile na jednoj, rekao bih, neprincipijelnoj osnovi. Narod u BiH, prije svega bošnjački narod, već osjeća posljedice tog projekta, kojeg je dio međunarodne zajednice osmislio, a izvršavaju ga njihovi pomoćnici ili izvođači radova. Rekao sam da će SDA ostati uz bošnjački narod, kazao je Mašović.

Bez obzira na sve, očekuje da će u dogledno vrijeme “ljudi u tim malim strankama prepoznati stranputicu i zaustaviti se na tom putu koje vode u nepovrat te da će se vratiti u probosanski blok- u odbranu i stvaranje jednog nepobjedivog i nepremostivog bedema za sve one koji ne žele dobro BiH”.

-Ja u njima prepoznajem dosta čestitih ljudi, istakao je Mašović.

Mašović je, također, izrazio uvjerenje da će biti formiran probosanski blok, jer je taj “trend nezaustavljiv”.

-Bošnjaci već sada trpe kao najbrojniji narod u BiH. Praktično najmanje se, usuđujem se zapravo reći, nizašta se ne pitaju. Kroz nedavno formiranje komisija u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH postali smo svjesni činjenice da sadašnje vladajuće stranke koje okupljaju jedan manji broj Bošnjaka, zapravo, više vjeruju razarateljima BiH i onima koji su sljedbenici udruženih zločinačkih poduhvata, s jedne i druge strane. Da su dali povjerenje njima u formiranju takvih komisija pa i skupštinskih većina na nivou kantona, a to pokušavaju i na nivou FBiH. Na nivou države to su već ostvarili, kazao je Mašović.

Predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić istakao je kako ta stranka ovakve tribine organizira širom BiH, a publika na tribini u tom gradu dala je podršku potpredsjedniku FBiH Refiku Lendi.

-Kada pogledate sve postupke koji su išli u pravcu svih dešavanja koji se tiču Federalne vlade, odnosno FBiH, obilježeni su neustavnim djelovanjem. I ovo posljednje djelovanje gospođe Lidije Bradare, gdje ona saziva potencijalnog premijera FBiH, a da ne konsultuje jednog od potpredsjednika, u suštini je neustavno djelovanje. Ona, u principu, o budućem sastavu vlade može razgovarati samo na način da se slože oba potpredsjednika FBiH. Sve što uradi u suprotnom pravcu suprotno je Ustavu FBiH koji je u potpunosti izjednačio poziciju predsjednika i potpredsjednika FBiH, kazao je Pivić.

Neprihvatljivo je, podvukao je, da se saglasnošću predstavnika Srba i Hrvata, a bez podrške predstavnika Bošnjaka, koji predstavlja više od 70 posto stanovništva, formira Vlada FBiH.

-Samo zamislite da se u Republici Srpskoj želi formirati Vlada RS-a, na način da se konsultuju Bošnjaci i Hrvati, a da se zanemari predstavnik Srba, kazao je Pivić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,