Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lažne firme koje posreduju u zapošljavanju u inostranstvu varaju građane BiH

Preuzmite sliku

Iz Centra javne sigurnosti Banja Luka pozvali su građane na oprez prilikom kupovine putem pisanih i elektronskih oglasa.

Podsjećaju na nedavni slučaj iz Prnjavora, kada je muškarac, preko internet stranice, s nepoznatom osobom dogovorio zamjenu mobilnog telefona za plinski pištolj, nakon čega je poslao telefon za koji je u pošiljci – paketu dobio drveni predmet.

U toku je rad na identificiranju osobe koja je na ovaj način počinila krivično djelo prevare. Također, u prethodnom razdoblju građani su na sličan način dovođeni u zabludu. Putem pisanih i elektronskih oglasa dogovarali su zamjenu ili kupovinu tehničke robe, mobilnih telefona, fotoaparata i slično, ali u dogovorenom vremenskom roku nisu dobijali kupljeni ili zamjenski predmet.

Lažnim prikazivanjem činjenica pojedinci iz RS i FBiH su dovodeni u zabludu da uplate novac i na ime lažne firme koja posreduje u zapošljavanju u inostranstvu.

U tim oglasima traže se radnici različitih profila (građevinske, mašinske i medicinske struke, radnici za rad u šumi i slično) s područja BiH, a zatim im se zahtjeva da se uplate određeni novčani iznosi putem servisa za slanje novca ili da novac s fotografijama i osobnih dokumenata zapakiraju u koverte i predaju vozačima određenih autobuskih prevoznika koji dalje dostavljaju novac osobama koje navodno organizuju odlazak u inostranstvo, što oni po prijemu novca ne učine i prekidaju svaki daljnji kontakt s oštećenima.

Policijski službenici CJS Banja Luka intenzivno rade na spriječavanju i rasvjetljavanju svih ovih krivičnih djela za koje građani podnose prijave ili za koje saznaju po službenoj dužnosti.

Ukoliko i pored upozorenja budu žrtve krivičnog djela prevare, mogu to prijaviti u najbližu policijsku stanici ili na besplatan broj „122“. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,