Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lažna informacija kružila društvenim mrežama: Bingo nije podigao cijenu junetine

Preuzmite sliku

Cijena junetine je u Bingu 15. marta bila 14,5 KM. Samo dan ranije, isti artikal koštao je 9,95 KM. Međutim, nije tačno da je 15. marta došlo do povećanja cijene ovog proizvoda.

U BiH su do 16. marta potvrđena 24 slučaja osoba pozitivnih na koronavirus SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19, što je izazvalo određenu paniku. U Republici Srpskoj je 16. marta proglašeno vanredno stanje, a u Federaciji BiH stanje nesreće, piše portal Raskrinkavanje.ba.

Na društvenim mrežama i na forumima 15. marta kružile su fotografije iz trgovačkog lanca Bingo, a koje navodno prikazuju povećanje cijena usljed panike zbog koronavirusa.

Prva fotografija prikazuje meso kupljeno u ovoj prodavnici 14. marta i to po cijeni od 9,99KM po kilogramu. Druga fotografija, postavljena pored nje, prikazuje isto meso kupljeno u istoj prodavnici dan kasnije, ali ovaj put po cijeni od 14,5 KM.

 • U opisu fotografije koja je objavljena na više privatnih profila na različitim društvenim mrežama, tvrdi se da je meso za samo jedan da poskupilo za 4,5 KM.

  Istina je da je juneći but u Bingu 14. marta koštao 9,95 KM, dok je dan kasnije cijena istog proizvoda bila 14,5 KM.

  Međutim, nije došlo do “skakanja cijene” sa “solidnih” 9,95 na “telećih” 14,5. Da bi se u to uvjerili bilo je dovoljno posjetiti zvanične stranice ovog trgovačkog lanca.

  Tako je, recimo, na Facebook stranici trgovine “Bingo” 13. marta objavljeno saopštenje u kojem se navodi da je “samo u subotu” cijena junetine snižena na 9,95 KM.

 • Istina je, dakle, da je juneći but 14. marta bio jeftiniji nego inače jer je imao akcijsku cijenu, dok je već 15. marta njegova cijena bila redovna.

  S obzirom na to da nije tačno da je cijena junetine u Bingu “skočila” zbog, kako se implicira, straha od koronavirusa, ovu tvrdnju portal Raskrinkavanje ocjenjuje kao lažnu vijest. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje