Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lana Prlić: Omogućiti građanima provjeru fiskalnih računa

Preuzmite sliku

Zastupnica u Parlamentu FBiH Lana Prlić uputila je inicijativu za provjeru ispravnosti fiskalnog računa putem SMS-a i modernih tehnologija.

Ova inicijativa za cilj ima da se vrlo jednostavno veliki broj građana i građanki koji plaćaju porez uključe u sistem, jer ne moraju platiti uslugu za koju nije izdan validan račun.

Istovremeno se spriječava siva ekonomija uz pomoć građana.

Štete po proračun Federacije BiH zbog neizdavanja fiskalnih računa ili uručivanjem već izdanih računa su ogromne.

“Ovim putem bi se građani uključili u provjeru računa i toga gdje ide njihov novac. Ukoliko građanin dobije odgovor da račun nije registriran u Poreskoj upravi FBiH, ima mogućnost da prijavi onoga ko je izdao takav račun za uslugu ili robu.”, ističe zastupnica Prlić.

Na ovaj način bi se stalo u kraj bar u jednoj mjeri onima koji se na račun građana bogate, a i time bi se povećala svijest građana o tome gdje ide njihov novac i da li ide tamo gdje je i namijenjeno.

Također, ovaj sistem bi pomogao i tržišnim inspekcijama koje bi vrlo lako mogle provjeriti da li je račun registriran u poreskoj upravi i time bismo olakšali posao inspektora koji u ovom trenutku nemaju tu mogućnost, te im provjere oduzimaju mnogo vremena.

Provjera da li je račun registriran bi se mogla obaviti putem SMS-a ili interneta, i nakon par sekundi građanin dobija povratnu informaciju.

“Lično smatram da će ovaj propis uveliko promijeniti sadašnje stanje, jer će ovim građani biti inspektori na svakodnevnoj bazi na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine.” – dodaje Prlić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje