Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lambrecht: Bosna i Hercegovina može računati na podršku Njemačke

Preuzmite sliku

Ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht izjavila je danas u Sarajevu da se evropske vrijednosti moraju braniti svuda, pa i na zapadnom Balkanu, a da Bosna i Hercegovina može računati na podršku Njemačke.

Nakon sastanka s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, Lambrecht je istakla da njena zemlja želi stabilan zapadni Balkan i zato žele da vide regiju na putu približavanja EU i NATO-u, u čemu žele biti pouzdan partner.

– Ukoliko dođe do nekih opasnosti ili rizika, želimo zajedno da se borimo – potcrtala je Lambrecht.

Dodala je da su decenijama radili na regionalnoj stabilnosti i da je postignuto dosta dobrih stvari, što ne smije biti izgubljeno.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Lambrecht je navela da je važno produžiti mandat Misije EUFOR-a, a da će angažman Njemačke zavisiti od utisaka koje ona bude prenijela parlamentu svoje zemlje.

– Ne smijemo dozvoliti da dođe do destabilizacije BiH i potcrtavamo našu spremnost na podršku obuci osoblja Oružanih snaga BiH, školovanju kadrova i osposobljavanju lokacija OSBiH – rekla je Lambrecht.

Delegacija Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu sa ministricom Christine Lambrecht, boravi danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,