Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Lajčak pozdravio odluku Vlade Kosova o odlaganju mjera prema Srbiji

Preuzmite sliku

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku kosovske vlade o odlaganju mjera reciprociteta prema Srbiji za 30 dana.

“Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati prijedlog Josepa Borrella za odlaganje mjera za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borrell poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku“, piše u objavi Lajčaka na Twitteru.

On je zahvalio ambasadoru SAD-a u Prištini Jeffreyu M. Hovenieru na “snažnoj podršci“.

Vezano | Kosovo u zadnji tren odgodilo spornu odluku, ključan bio jedan poziv 

Vlada u Prištini odložila je primjenu recipročnih mjera prema Srbiji na mjesec dana. Odluka je donesena nakon sastanka šefova država Kosova sa američkim ambasadorom Jeffreyem M. Hovenierijem. SAD su zatražile da se primjena odluka odloži za 30 dana.

Srbi na sjeveru Kosova, poslije sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini prijelaza Jarinje, koji se nalazi u općini Leposavić. Kosovska policija zatvorila je prijelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prijelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prijelaza Jarinje i Brnjak.

Vlada Kosova je planirala 1. augusta početi izdavanje tzv. ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo. Danas je trebala stupiti na snagu i odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje