Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Laburisti najavili koaliciju s NiP-om u Velikoj Kladuši, NiP demantovao

Preuzmite sliku

Laburistička stranka saopćila je jučer kako su postigli dogovor o konstituisanju Općinskog vijeća Velike Kladuše, odnosno o formiranju većine. Elvira Abdić Jelenović, predsjednica Laburističke stranke kazala je kako će koalirati s vijećnicima DNZ-a i Naroda i pravde.

Abdić Jelenović kazala je, kako uprkos uvredama koje su bile upućene u ranijem periodu članovima ove stranke, odlučili da se okrenu realizaciji zajedničkog javnog interesa.

“Vidjeli smo u prošlom mandatu šta znači neimanje parlamentarne većine. Nismo mogli postići rezultate u onom omjeru kako smo namjeravali i očekivali”, kazala je Abdić Jelenović.

Amir Purić, vijećnik Naše stranke, oštro je kritikovao ovu najavu.

“Dvostruko, možda i trostruko političko samoubistvo u najavi. Hajde, LS i DNZ razumijem, dugoročno nemaju prostora za proširenje glasačke baze izvan tog sve užeg i užeg kruga ljudi kojima su tragična zbivanja na području Velike Kladuše bitan dio identiteta. Sada će se čorvati unutar koalicije za glasače čiji broj neće rasti. Međutim, stranku kao što je Narod i Pravda, koja je osvojila značajan komad vlasti u FBiH, ovakvo nešto može veoma kompromitirati. Baš me zanima šta će reći Elmedin Dino Konaković. Ako je imao neki alibi za odluku da ne podrži jedinog kandidata za načelnika koji je imao realne šanse protiv Abdića, sada će izgovor malo teže pronaći. Možda jedino izvinjenje, u smislu “obmanuli su me, vjerovao sam pogrešnim ljudima””, napisao je Purić.

Predsjednik Povjereništva NiP-a u Velikoj Kladuši Rifet Šakinović kazao je kako su u proteklih mjesec dana predstavnici šest parlamentarnih političkih stranaka u OV Velika Kladuša održali niz sastanaka u cilju stvaranja parlamaentarne većine, a što u konačnici nije dalo očekivane rezultate. Istakao je kako su predszavnici NiP-a učestvovali u tri razgovora i “dali svoj maksimalni doprinos da se postignu pozitivni rezultati oko formiranja većine u općinskom vijeću međutim to se na žalost nije desilo”.

“Slijedeći upute svoje centrale te kantonalnog odbora kao i zaključke općinskog povjereništva, politička organizacija NiP neće biti dio nikakve parlamentarne većine općinskog vijeća Velika Kladuša u čijem sastavu bude Laburističa stranka. U takvim okolnostima NiP će biti dio opozicije te dati svoj maksimalni doprinos u kvalitetnom radu općinskog vijeća. Koliki će biti učinak vrijeme i rad u budućnosti će pokazati, s obzirom da Narod i Pravdu u općinskom vijeću predstavlja jedan od dva izabrana vijećnika i to je Nedžad Nadarević dok je drugi vijećnik Amir Ćufurović iz svojih ličnih razloga pismenim putem tražio njegovo istupanje iz članstva stranke NiP što je prihvaćeno, poštujući njegovu odluku te pravo da djeluje kao nezavisni vijećnik. NiP bez obzira na takve okolnosti nastavlja u svom djelovanju na principima svoje programske platforme”, kazao je Šakinović.


Oglasio se i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković koji je kazao kako “ni u najgorem scenariju Narod i pravda ne bi koalirala sa strankom ratnog zločinca i njegovom kćerkom”.

“Njegov smo ulazak u Vladu USK već zaustavljali. Da li bi pojedinac radi ličnog interesa potrčao u zagrljaj čovjeku koji je ubijao članove njegove porodice? Ne znam.

Ako bi, to je pitanje za psihijatra, društvo u cjelini. Istina, već smo to vidjali. Spinovi su jeftini i potpuno nerealni”, kazao je Konaković.

Nastavak konstituirajuće sjednice OV Velika Kladuša zakazan je za ćetvrtak, 28. januara s početkom u 11 sati. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje