Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kyriakos Hadjiyianni: Međunarodni angažman daje pozitivne rezultate u BiH

Preuzmite sliku

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OSCE-a za jugoistočnu Evropu, potpredsjednik Kyriakos Hadjiyianni, završio je trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Hadjiyianni je u glavnom gradu održao niz sastanaka s različitim akterima, uključujući parlamentarne predstavnike, vladine zvaničnike, predstavnike međunarodne zajednice i organizacije civilnog društva (OCD). U fokusu razgovora su bila domaća i regionalna dešavanja.

– Sastanci na visokom nivou pružili su mi priliku da iz prve ruke čujem o izazovima i prilikama za region, što mi je izuzetno bitno u pripremi svog izvještaja koji će biti objavljen ovog jula – rekao je Hadjiyianni.

Dodao je da je pozvao sve sagovornike da se uključe u sadržajan dijalog kako bi se, u najboljem interesu BiH, prevazišli izazovi, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

– Parlamentarna skupština OSCE-a spremna je da olakša političke procese o pitanjima od strateškog značaja za BiH – naveo je on.

Nakon posjete sjedištu Misije OSCE-a u BiH, Hadjiyianni je pohvalio ključni rad Misije OSCE-a u BiH.

– Misija OSCE-a u BiH radi veoma važan posao za ljude u BiH i njene institucije i pohvaljujem njihov trud – rekao je.

Na sastancima je specijalni predstavnik Hadjiyianni govorio o najnovijim dešavanjima u zemlji, te o širem kontekstu zapadnog Balkanu. Ključne teme razgovora bile su funkcionalnost državnih institucija, reforma Izbornog zakona, regionalna saradnja, izgradnja povjerenja, te proces evropskih integracija zapadnog Balkana. Sve strane su se složile da proces integracije u Evropsku uniju ostaje primarni cilj za BiH i najefikasniji podsticaj za unapređenje procesa reformi.

Hadjiyianni je istakao važnost prisustva OSCE-a u regionu, posebno kroz njegove terenske operacije.

Na ovim sastancima istaknuta je odlična saradnja između Misije OSCE-a u BiH i domaćih institucija, uz kontinuiranu podršku koju Misije pruža kroz njene programe i projekte. Specijalni predstavnik je istaknuo važnost kooperativnog i usmjerenog pristupa za jačanje regionalne saradnje i unapređenje demokratskih procesa, ističući da zajednički napori OSCE-a, EU, Ureda visokog predstavnika i domaćih institucija daju pozitivne rezultate.

Specijalni predstavnik Hadjiyianni sastao se sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom, službenicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i direktoricom Agencije za ravnopravnost polova BiH, sekretarom Ministarstva vanjskih poslova, Kolegijem Parlamentarne skupštine BiH, Delegacijom BiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a, predstavnicima Predsjedništva BiH, lokalnim organizacijama civilnog društva i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Specijalnom predstavniku Hadjiyianniju na sastancima se pridružio i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler.

Hadjiyiannijeva posjeta Sarajevu od 31. januara do 2. februara označila je njegovu prvu aktivnost na terenu kao specijalnog predstavnika za jugoistočnu Evropu. Njegov prethodni sastanak s delegacijama zemalja zapadnog Balkana u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a u Jerevanu prošlog novembra pripremio je teren za dalje angažmane.

Gledajući unapred, specijalni predstavnik planira organizovati Interparlamentarni forum s delegacijama jugoistočne Evrope u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a u jednom od glavnih gradova regiona. Osim toga, namjerava posjetiti i druge prijestolnice na zapadnom Balkanu, dodatno učvršćujući svoju posvećenost regionalnoj parlamentarnoj diplomatiji i saradnji – navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje