Srijeda, 8. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kvalitet zraka i tokom jučerašnjeg dana ozbiljno narušen (VIDEO)

Kvalitet zraka i tokom jučerašnjeg dana ozbiljno je narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH.

U Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Goraždu, Živinicama i Jajcu izmjerene su srednje dnevne vrijednosti  prašine PM10 ( čestice  promjera manjeg od 10 mikrometara)  više od 50 ug/m3 , što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka.

U Sarajevu je jučer ponovo došlo do porasta koncentracija lebdećih čestica koje su dostigle najviše vrijednosti u ovoj godini.

U popodnevnim satima došlo je do porasta koncentracija azotnih oksida te je na stanici Otoka zabilježeno prekoračenje propisane granične vrijednosti za ovaj polutant.

U Zenici su prekoračene propisane granične vrijednosti  koncentracija sumpordioksida i lebdećih čestica PM10. Koncentracije SO2 su nešto niže, dok su koncentracije lebdećih čestica više u odnosu na prethodni dan.

U utorak ujutro, primjetan je blagi pad koncentracija koje su i dalje visoke. Slična je situacija i u Kaknju.

U Tuzli, Lukavcu su također prekoračene granične vrijednosti  koncentracija sumpordioksida i lebdećih čestica. Za razliku od Zenice, jučerašnje su koncentracije SO2  u ovim gradovima nešto više nego dan ranije, dok je koncentracija lebdećih čestica niža. U utorak ujutro primjetan je pad koncentracija ovih polutanata.

U Goraždu i Jajcu situacija slična prethodnim danima – povišene koncentracije lebdećih čestica u zraku.

Naime, jučerašnja promjena meteoroloških uslova u BiH nije bila dovoljno jaka da provjetri zrak u kotlinama.

Danas se u toku dana očekuje pojačanje vjetra koji će puhati u većem dijelu zemlje i sutrašnji dan što će za posljedicu imati smanjenje koncentracija zagađujućih materija u zraku, samo je upitno u kolikoj mjeri.

Za provedbu koraka i mjera za sprječavanje prekomjernog zagađenja  zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije, a za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije, saopćeno je iz FHMZBiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,