Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kusturica: “Inzko je ‘klovno’ i blijeda kopija generala…”

Preuzmite sliku

“Proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica izjavio je da je Valentin Inzko “klovno” i blijeda kopija generala Poćoreka koji ništa nije naučio iz grešaka njegovog prethodnika od pre više od 100 godina, kad je bio potonji austrougarski guverner BiH”, poručio je Kusturica.

– Kada je Andrićev institut objavio pismo iz 5. janura 2014. godine koje Poćorek šalje austrougarskom ministru finansija Bilinskom zaduženom za BiH, to je izazvalo burnu reakciju zapadne javnosti a taj broj historijskih svezaka je bio napadnut kao nacionalistički ispad na 174 linka – podsjetio je Kusturica.

Upitavši šta radi Inzko mješajući se u pravni sistem BiH, Kustirica je rekao da on ne samo da daje impuls za rušenje BiH i negiranje zločina nad Srbima, već “klovno imitira Poćoreka koji u pomenutom pismo iz 1913 piše `treba iskoristiti apatiju srpskog sela, okrenuti Zagreb protiv Beograda, a hrvatsku i muslimansku inteligenciju protiv Srba`.

Prema njegovim riječima, jedino što nema Austrugarske iako se njena raspala politika provodi u BiH kao tragikomedija čitave civilizacije koja nema snage da samu sebe održi, kamoli provede do kraja svoju nasilničku politiku.

– Ipak, Inzko odlazi kao abortirana verzija Benjamina Kalaja i ne treba zaboraviti da korekciju pravosudnog sistema BiH i zabranu komentarisanja, te naučnog istraživanja srebreničkog zločina obavljuje na isti dan, 23. jula kada je 1914. Austrougarska uputila Ultimatum Srbiji, poslije čega je, pet dana kasnije Austrougarska objavila rat Srbiji što je bio povod za početak Prvog svjetskoga rata. Taj novi rat Inzko, najvjerovatnije, neće pokrenuti, ali je sigurno da je njegovo dio akt koji ima još jednu funkciju – naglasio je Kusturica.

On je istakao da su u dvadesetom vijeku bila tri velika genocida u Evropi.

– Stradali su Jevreji, Srbi i Armeni. Jevreji su dokazali genocid nad njima, Armeni također u najvećem delu svijeta, a Srbi nad kojima je izveden genocid u Jasenovcu, Gradini, Jadovnu, Starom Brodu, nismo dobili povtrdu pogroma koji je nad nama izvršen. Da li ćemo konačno krenuti u sveopštu, planiranu akciju da pred svijetom izvedemo dokaz da smo u svim ratovima u prošlom vijeku bili žrtve? Sad ili nikad – poručio je Kusturica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,