Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kurz izrazio punu podršku ministrici Zadić u borbi protiv govora mržnje

Preuzmite sliku

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u četvrtak je izrazio punu podršku novoj ministrici pravde u njenom suočavanju s govorom mržnje putem interneta zbog njenih bosanskih korijena.

Alma Zadić jedna je od četvero ministara iz stranke Zelenih u novoj vladi konzervativnog kancelara Kurza, koja je položila zakletvu u utorak. Ona je prva Austrijanka imigrantskog porijekla koja je ušla u vladu.

Zadić, čija je porodica pobjegla pred sukobom u BiH kada je imala 10 godina, nedavno se suočila s bujicom uvreda putem interneta zbog svog porijekla. Austrijski mediji javili su da joj je pružena neprekidna policijska zaštita.

Kurz je u četvrtak napisao na Twitteru da je „online govor mržnje gnusni fenomen našeg vremena. Za takvu vrstu ponašanja ovdje nema mjesta!“

Dodao je da će vlada „djelovati rezolutno protiv govora mržnje na netu“, bez obzira na izvor takvih poruka, i dodao je: „Alma Zadić i svi ostali koji su pogođeni time imaju moju punu podršku“.

Ministrica za integracije Susanne Raab izjavila je da „mržnji na netu, a posebno mržnji prema ženama dobro ukorijenjenoj u Austriji zbog njihovog rada na harmoničnom zajedničkom životu nema mjesta“, javila je austrijska novinska agencija APA, prenosi Associated Press.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,