Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kurtulmus: Da Turska nije intervenisala, u Idlibu bi se dogodila druga Srebrenica

Preuzmite sliku

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) u petak je u organizaciji najveće turske medijske nevladine organizacije Udruženje “Izdavača Anadolija” održana “Radionica za medije” uz učešće brojnih predstavnika televizija i novina iz Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Program su otvorili zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc.

  Kurtulmus je tom prilikom istakao kako se svaki put prilikom posjete Bosni i Hercegovini osjeća kao u svojoj kući, podsjetivši da dvije zemlje imaju veoma bliske historijske, kulturne i političke veze.

  “Dobri odnosi između naroda su osnova za svaki prosperitet i razvoj. Naravno postoje i oni kojima možda smeta što gradimo mostove sa Balkanom i sa Bosnom i Hercegovinom i koji ih žele porušiti, ali mi ćemo uvijek biti protiv takvih nastojanja. Jedna od takvih organizacija je i FETO koje čekaju da nanesu štetu svima, u ovom slučaju i jedinima i drugima. Jedini način da se to prevaziđe je istinsko bratstvo i jačanje naših bratskih i poslovnih odnosa”, rekao je Kurtulmus.

  Podsjetio je kako je tolerancija i vrijednosti koje su Osmanlije afirmisale bili poznati svima na ovim prostorima, dodajući kako to zaista može biti lekcija svima na koji način više različitih nacija i religija mogu živjeti na jednom prostoru bez problema i u dobrim odnosima.

  “Danas svijet prolazi kroz dosta težak period, pojačali su se međunacionalni sukobi, a terorističke prijetnje su prisutne u svim dijelovima svijeta. Mislim da su stabilnost i prosperitet jedini protuotrov ovim tendencijama. U mi snosimo posljedice ovih dešavanja, a jedna od njih je i pojava masovnih migracija, od čega najviše trpi Turska. Cijeli svijet se može ugledati na Tursku kako se nosi sa ovom situacijom oko migranata”, rekao je Kurtulmus.

  Dodao je da njegova zemlja taj teret i obaveze prema migrantima želi podijeliti sa ostatkom svijeta jer je problem migracija problem svih zemalja.

 • “To nije samo pitanje Turske, nije samo jedna država osuđena na ovo pitanje. Evropa, i uopće Zapad, trebaju da učestvuju u rješavanju ove krize. Mi u Turskoj smo ugostili četiri miliona izbjeglica, a neke evropske zemlje se uznemire pred nekoliko hiljada izbjeglica. U Grčkoj vidimo kako se zadnjih dana odnose prema izbjeglicama. Moramo uputiti stoga apel da se prestanu vršiti zločini protiv čovječnosti i da se prestane sa nehumanim postupcima prema migrantima. Postupci u Grčkoj posljednjih dana govore o nepoštivanju međunarodnog prava”, kazao je Kurtulmus.

  Naglasio je također kako je njegova zemlja uvijek transparentno i jasno govorila o pitanju Sirije.

  “Turska je poduzela akciju u Idlibu i odgovorila na napad režimskih snaga. Turska želi da se što prije riješi pitanje Sirije. Drago nam je da je postignuto primirje u Moskvi i nadamo se da će se poštovati. Ovaj sukob se može riješiti jedino pregovorima i mirovnim sporazumom, a ne oružjem. Mi samo želimo da sačuvamo mir i da ljudima donesemo mir bez ikakvih teritorijalnih aspiracija”, kazao je Kurtulmus.

  Napomenuo je da bi se u Idlibu desila druga Srebrenica da se nije reagovalo na vrijeme.

 • “Da Turska nije provela operaciju tamo i da se ovaj napad režima nije zaustavio, desilo bi se ono što se desilo u Sarajevu i Srebrenici, civile bi ubijali tenkovima, topovima, avionima. Ali, Turska je odlučila da zaštiti četiri miliona civila koji su na tom prostoru. To je naša bratska i ljudska dužnost. Naš problem nije ko će upravljati Sirijom. Naša briga i naša želja je da obezbijedimo da nad ljudima na teritoriju Idliba i okoline ne bude izvršen zločin. Naše nastojanje je da napravimo prvi korak za uspostavu demokratske Sirije. Tamo trebaju da se održe demokratski izbori, i nadamo se da će se to što prije desiti”, rekao je Kurtulmus.

  Predsjednik Udruženja ”Izdavača Anadolija” Sinan Burhan u obraćanju je kazao da ovo udruženje organizuje različite aktivnosti u mnogim zemljama, uključujući i BiH, podsjetivši na bliske odnose Turske i BiH u svim oblastima.

  Ambasador Koc je istakao da mediji imaju veoma važnu ulogu u promociji pozitivnih vrijednosti kao što su mir i politička stabilnost.

  “Mi kao predstavnici Republike Turske provodimo brojne aktivnosti kako bi dali doprinos miru i stabilnosti na ovim prostorima. U posljednje vrijeme se govori o tome kako radna snaga odlazi odavde u druge zemlje. Zato dodatnim investicijama ovdje želimo dati doprinos rastu zaposlenosti, što je značajan investicija za budućnost ove zemlje. Naši projekti u BiH se provode u svim gradovima u zemlji, od Višegrada, Foče, pa do mnogih drugih gradova”, rekao je Koc.

  Kurtulmus je u pratnji ambasadora Koca ranije u petak posjetio i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, položio cvijeće i pomolio se.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,