Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kurtović: Prvo smanjiti plate političara

Preuzmite sliku

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH izrazio je negodovanje zbog najave premijera FBiH Fadila Novalića o smanjenju plata državnim službenicima za deset posto.

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović kaže da je u ovoj situaciji to neprimjereno. On kaže da nakon 15 dana nije primjereno pričati o smanjenju plata te da su najbitniji životi građana.

Dodao je da nisu naišli na razumijevanje Novalića te da on predstavlja samo Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, a da postoje i drugi granski sindikati.

‘Svi će sigurno reagirati na odgovarajući način. Mi smo spremni solidarizirati se sa svim ljudima koji ostaju bez posla, ali mislim da nije primjereno govoriti o smanjenju plaća dok se borimo za živote radnika’ – rekao je Kurtović, prenosi Biznisinfo.

Predloženo je da se socijalni dijalog nastavi i da se sačeka još neko vrijeme kako bi se vidjelo na koji će se način riješiti kriza.

‘Jedan državni službenik ili namještenik u FBiH ima platu od 700 do 1.200 KM. Imamo parlamentarce koji primaju plaće veće od 3.000 KM, a na državnom nivou i do 7.000 KM. Voze se luksuznim automobilima, koriste sve benefite i odmah idu na nivo smanjenja plaća službenicima i namještenicima. Trebali su prvo sami sebi donijeti odluku na način da se svi ministri i parlamentarci, počevši od kantonalnog do državnog nivoa, solidarizuiraju s onim koji su ostali bez posla pa neka nakon toga idu ka državnim službenicima i namještenicima’ – kazao je Kurtović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje