Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kurtćehajić o Dodiku: Sklonite tog čovjeka, nisu ga slučajno nazvali “Hitlerom iz Laktaša”

Preuzmite sliku

Gostujući u današnjem O Dnevniku, akademik Suad Kurtćehajić govorio je o Dodikovim porukama i sastanku predstavnika Republike Srpske sa ambasadorima evropskih zemalja u Istočnom Sarajevu.

Kada je riječ o Miloradu Dodiku, Kurtćehajić je između ostalog istakao kako ga je Bosanska akademija nauka i umjetnosti nazvala “Hitlerom iz Laktaša”.

– Nije slučajno da ga jedna ozbiljna institucija tako nazove. Da mu ne bi dala neki veliki značaj, napravljeno je poređenje jer je i taj čovjek imao slične ambicije. Ni Hitler nije vidio svoj kraj unazad nekoliko dana. Dodik je u jednom iracionalnom mentalnom stanju. Ono što ću vam reći, ako Zapad zaista drži do svojih vrijednosti, krajnje vrijeme je da zaustavi tog čovjeka, da se taj isti Zapad ne bi u BiH morao da se suočava sa mnogo težim posljednicama. Ono čega na Zapadu trebaju biti svjesni jeste da narod koji je najbrojniji u Bosni i Hercegovini i koji voli državu svim svojim bićem, neće pustiti tu Dodikovu priču, gdje on govori “mi hoćemo samostalnu Republiku Srpsku u okviru Bosne i Hercegovine, nećemo secesiju”. Pa to je kao kad bi rekli “mi hoćemo samostalni Sandžak ili samostalnu Vojvodinu u okviru Srbije”. Nemoguće stvari. To je nešto nestvarno. To je bezobrazluk i to bi bilo poluvrijeme za nezavisnost Republike Srpske, navodi Kurtćehajić.

On dodaje da Republika Srpska postoji samo slovom Dejtona.

– Kada Dejtona ne bude bilo zbog njegovog poštivanja, Republika Srpska neće postojati. Ona postoji dok postoji Dejton. A šta će biti ako ne postoji Dejton? Postoji prethodno pravno stanje koje je međunarodno-pravni poredak priznao – Republika Bosna i Hercegovina. Dodik će se s tim morati suočiti, poručio je.

Ističe da je Dodik krenuo putem “davanja autogolova”. Ocjenjuje da bošnjačka politika ne bi svojim djelovanjem nikada mogla napraviti situaciju koju će sam Dodik izazvati u korist nestajanja Republike Srpske.

– Zapad mora biti suočen. Ovo je djelovanje koje u sebi ima primjese nacizma. Ta Republika Srpska, sve presude govore na način kako je ona stvorena i šta se tu izdešavalo. Ne možemo se ponašati kao da se to nije desilo. Ona ima svoju odgovornost i moje mišljenje je da svi oni koji vole BiH moraju da se probude i dignu krik do neba. Intelektualci trebaju da djeluju. Nevladine organizacije ne mogu da šute, sa svih strana mora biti intelektualna rafalna paljba usmjerena prema ovakvoj politici. Moramo svi u jedan glas zagrmiti:

“Sklonite tog čovjeka! Sklonite ga na vrijeme dok nije napravio veliki problem i dok nas nije vratio u 1992. godinu u još dramatičnijem obliku!”. Mi smo 1992. godine izašli iz zemlje koja je bila bratstvo i jedinstvo. Danas mnoge majke još uvijek žale za svojim najmilijima i još uvijek nisu našli kosti svojih koji su ubijeni u ime stvaranja Republike Srpske. Mislim da Dodik nema kud. Krenuo je u put bez povratka. Ja očekujem i nadam se da će to biti njegov politički kraj. Mislim da je na putu da uruši i ono za šta govori da se bori, a to je Republika Srpska, zaključio je Kurtćehajić. (O Kanal)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje