Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kulić: Postpopisna anketa ne može promijeniti konačne rezultate popisa stanovništva u BiH

Preuzmite sliku

Postpopisna anketa ili kontrolni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH ne mogu promijeniti konačne rezultate popisa stanovništva BiH koje je danas u Sarajevu objavila Agencija za statistiku BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Koordinator popisnog biroa Agencije za statistiku BiH Admir Kulić rekao je da će rezultati kontrolnog popisa pokazati uglavnom kvalitet popisa koji je proveden.

“Rezultati postpopisne ankete nisu još gotovi. Ekipa će nakon završetka analize objaviti te rezultate koja se provodi radi kontrole obuhvata i kontrole popisa. On se sprovodi da bi se ocijenio kvalitet. Nikada u svijetu ni u jednoj zemlji kontrolni popis nije poslužio da bi se korigovali rezultati popisa. Tu će biti samo kvalitet koji mogu do tri posto biti lošiji odnosno nepouzdaniji”, naglasio je Kulić dodajući kako bi rezultati postpopisne ankete trebali biti poznati do kraja tekuće godine.

Nakon prezentacije konačnih rezultata popisa koji je u BiH proveden 2013. godine, novinare je zanimalo da li je riječ samo o dijelu obrađenih podataka budući da krajnji rok objave nastupa sutra, 1. jula.

“Dakle, objavljeni su svi podaci na nivou države i entetita. U nastavku će slijediti daljnja obrada nivoa i po tematskim temama, po specifičnim tematskim oblastima. Obrada podataka je završena, baza je zaključana prije dva dana i neće biti više nikakvih izmjena”, rekao je Kulić.

Prema njegovim riječima, svi podaci iz popisnica su obrađeni te selektovani prema statističkim kategorijama do nivoa općine.

Iako je ranije pitanje rezidentnog odnosno nerezidentnog stanovništva bilo jedna od osnovnih kočnica za objavu rezultata, Kulić je istakao da je takvo pitanje zakonski definisano i unaprijed utvrđeno.

Naglasio je kako određen dio popisnica nije ušao u kategoriju prema kojem bi bili rezidenti (stalni stanovnici zemlje) iz razloga jer su popisani više od jednog puta i jer, zbog namjere odsustva i prisustva u zemlji, nisu stalni stanovnici.

“Mi ne znamo šta je neko smatrao spornim, od ukupnog broja zaprimljenih popisnica izveli smo kategorije stalnog stanovništva, a preostale popisnice nisu zadovoljile zakonske niti metodološke pretpostavke da budu dio stalnog stanovništva BiH. Dakle, to su bila lica koja nisu trebala biti popisana i to je jedna kategorija od 125.000 i u njoj su najzastupljenije one osobe koje su popisane više od jednog puta. Recimo da je osoba popisana u Tuzli gdje studira, a roditelji u drugom gradu su dali njene podatke. To je najveća kategorija, druga kategorija od 127.000 su osobe koje nisu zadovoljile propisanu formulu da bi bili rezidenti, nisu s dužinom i namjerom odusustva, prisustva, stalni stanovnici BiH”, poručio je Kulić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje