Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kroz rez od 3,5 centimetra odstranjen tumor od 12 centimetara

Preuzmite sliku

Tim Službe za torakalnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske iz Banja Luke uradio je krajem januara vrlo zahtjevan operativni zahvat – VATS (Video-assisted Thoracoscopic Surgery) odnosno resekciju pluća sa tumorom od 12 centimetara kroz rez od 3,5 centimetra.

“Nove tehnologije i stečena znanja iz oblasti torakalne hirurgije omogućavaju izvođenje ovakve vrste zahvata da se kroz minimalne rezove rade vrlo složeni operativni zahvati. Samim tim postoperativni oporavak pacijenta je brži, kraći period bolničkog liječenja i bolji kozmetski efekat za pacijenta. Pored ovog zahvata urađena je još jedna operacija kroz samo jedan rez od tri centimetra”, saopšteno je danas iz UKC RS.

U saopštenju se dodaje da je Služba za torakalnu hirurgiju UKC RS napravila je veliki napredak u minimalno invazivnoj hirurgiji tako da se i torakoskopske timektomije ili operacije grudne žlijezde kod mijastenije gravis, izvode kroz samo jedan rez od dva do tri centimetra uz jednodnevnu hospitalizaciju.

“Takođe, tokom prošle godine urađeno je niz novih procedura kao što su VATS na budnom pacijentu, velika serija minimalno-invazivnih operacija štitne žlijezde, kao intraperikardijalne operacije”, stoji u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,