Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Krizni štab Vladi FBiH predložio produženje epidemioloških mjera za 14 dana

Preuzmite sliku

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je Vladi bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine nastavak produženja epidemioloških mjera za narednih 14 dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u proteklih sedam dana zabilježen je rast svih indikatora, a najviše broj pacijenata COVID-19 na respiratoru (46) i broj smrtnih slučajeva (89).

Sedmodnevna incidenca na nivou FBiH iznosi 139 slučajeva na 100.000 stanovnika, a najviša incidenca zabilježena je u Kantonu Sarajevo (305 slučajeva/100.000 stanovnika), Hercegovačko-neretvanskom kantonu (288/100.000) i Zapadnohercegovačkom kantonu (144/100.000).

U Federaciji BiH na bolničkom liječenju trenutno su 524 pacijenta oboljela od COVID-19, a prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, od ukupnog broja hospitaliziranih, 37 osoba je vakcinisano s obje doze.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva napominje da su vlade kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva dužni donositi restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, a na osnovu dokumenta Javnozdravstveni kriteriji za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19.

Prijedlog produženja mjera bit će upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje, zaključili su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,