Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Krizni štab u Zeničko-dobojskom kantonu predložiće Vladi set novih mjera

Preuzmite sliku

Krizni štab u Zeničko-dobojskom kantonu predložiće Vladi set novih mjera koje predviđaju zabranu vanškolskih aktivnosti, rad igraonica, kladionica, usluživanja nargile, kao i niz drugih mjera koje su do sada bile fakultativne da bi se spriječilo širenje virusa korona.

Kantonalni ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić rekao je da uprkos činjenici da se posljednjih dana bilježi blagi pad broja novooboljelih i umrlih od korona virusa, to nikako ne smije da bude razlog za opuštanje.

On je istakao da je priliv pacijenata sa teškom kliničkom slikom u zdravstvene ustanove i dalje veliki, a da su slaba karika bolnica nedostatak stručnog osoblja.

Naredba o zabrani rada vrtića ostaje na snazi, dok vrtići ne ispune uslove koje su utvrdili stručnjaci Instituta za bezbjednost hrane u Zenici, saopšteno je iz press-službe kantona.

Jupić je najavio donošenje naredbe kojom će privatne zdravstvene ustanove biti obavezane da nadležnim javnim službama prijavljuju nove potvrđene slučajeve zaraze.

Kada je u pitanju vakcinacija, Jupić je rekao da se distribucija vakcina vrši bez poteškoća, u skladu sa planom imunizacije donesenim na nivou Federacije BiH, i to vakcinama “Pfizer” i “AstraZeneca” koje su dostupne u EU.

U Zeničko-dobojskom kantonu je od 24. do 28. marta zabilježen 181 novi slučaj zaraze.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac rekao je da su bolnički kapaciteti izloženi snažnom pritisku, jer iz pojedinih domova zdravlja i dalje pristižu teški pacijenti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje