Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Krizni štab MZ KS ne preporučuje testiranja brzim testovima u privatnim zdravstvenim ustanovama

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, izrazio je stav kojim se ne preporučuju testiranja brzim testovima stanovnika Kantona Sarajevo (KS) na prisustvo antitijela u krvi na koronavirus, a koja se vrše u privatnim zdravstvenim ustanovama, javlja Anadolu Agency (AA).

”Ovakva testiranja, vrlo upitne tačnosti, koja se u našem zdravstvenom sistemu nigdje ne evidentiraju, niti se nad njihovim provođenjem vrši obavezni institucionalni epidemiološki nadzor, mogu dati iskrivljenu sliku trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a time i u cijeloj Bosni i Hercegovini“, stav je Kriznog štaba MZ KS.

Testiranja molekularnom metodom – PCR je zlatni standard u dijagnostici infekcije koronavirusom SARS-CoV-2 i jedino se provode na osnovu uputnice nadležnih zdravstvenih ustanova u ovlaštenim laboratorijama javno-zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Brzi testovi na prisustvo antitijela u krvi, nedovoljne pouzdanosti, mogu dati “lažnu sliku“ i time biti ključni argument stanovništvu Kantona Sarajevo da, bez stava i preporuka ovog stručnog tijela, prestanu provoditi sve ranije propisane javno-zdravstvene mjere, a čija primjena je u prethodnom periodu uspjela zadržati linearni rast zaraženosti koronavirusom, te ga svele na trenutno minimalni broj.

Serološka testiranja na prisustvo antitijela u privatnim laboratorijama su pravo svakog građanina, ali isti mogu služiti samo za ličnu upotrebu i nemaju javno-zdravstveni značaj, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

U narednom periodu relevantnim metodama seroloških testiranja utvrdit će se prisustvo antitijela u krvi, a samim tim i stepen cirkulacije koronavirusom SARS-CoV-2 među stanovništvom, a provodit će se u okviru javnog zdravstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje