Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Krizni štab FBiH: Pogoršana epidemiološka situacija, predloženo produženje mjera

Preuzmite sliku

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva će pratiti epidemiološku situaciju te u skladu s tim razmotriti uvođenje mjera kojim bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o vakcinalnom statusu, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Krizni štab predložio je na današnjoj sjednici produženje aktuelnih epidemioloških mjera u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH).

U posljednjih sedam dana na području FBiH zabilježen je porast svih indikatora vezanih za koronavirus, kao što je broj novozaraženih, hospitaliziranih, broj pacijanata na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji te smrtnih slučajeva.

“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sedmodnevna incidenca i dalje raste te u Federaciji iznosi 77,2 slučaja/100.000 stanovnika”, navodi se u saopštenju Kriznog štaba Federanog ministarstva zdravstva.

Dodaju da su značajna povećanja broja oboljelih zabilježena u tri kantona: Hercegovačko-neretvanskom (296/100.000), Zapadnohercegovačkom (192/100.000) i Kantonu 10 (164/100.000).

“Obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva građane da poštuju sve propisane mjere zaštite te da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije”, navodi se u saopštenju.

Prijedlog produženja mjera upućen je Vladi FBiH na usvajanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje