Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Krišto: Opredijeljena sam da poštujem Ustav i zakone BiH

Preuzmite sliku

Kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovini Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) odgovorila je danas na pitanje članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, između ostaloga navodeći da je opredijeljena za poštovanje Ustava BiH i zakona BiH.

 • Član Komisije Milan Dunović (Demokratska fronta – DF) tražio je da Krišto odgovori na njegovo pitanje da li će u svom radu i prilikom predlaganja kadidata za članove Vijeća ministara BiH voditi računa o prioritetima BiH na putu ka NATO-u.

  Krišto je kazala da je uvijek bila legalista i kao poslanica i dopredsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH, ali i kada je obnašala druge dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kaže da je poštovala Ustav BiH i sve zakonske akte.

  – Ne želim se referirati se na to iz pitanja jer u ovom trenutku ne znam koga će stranke koalicije predložiti za nove ministre u Vijeću ministara BiH. Znam samo da je tokom razgovora s koalicionim partnerima bilo govora o raspodjeli resora, ali ko će biti predložen uime koje političke opcije i koje će uvjete i pretpostavke imati kazat će i sve druge nadležne institucije i agencije koje su također dužne da vode računa o poštovanju zakonskih akata – dodala je Krišto.

  Ponovila je da je njena opredijeljenost poštovanje Ustava i zakona BiH. Time je odgovorila na jedino danas postavljeno pitanja na sjednici nadležne Komisije.

  Članovi Komisije potom su s devet glasova ZA dali preporuku za potvrđivanje Borjane Krišto (HDZ) za obavljanje dužnosti predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, a o njenom imenovanju danas bi se trebali izjasniti i poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,