Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Krenula obnova porušenog mosta na Neretvi

Preuzmite sliku

Nakon pribavljanja neophodne dokumentacije za rekonstrukciju porušenog mosta na Neretvi, lokalitet Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici izvođač radova preduzeće HP Investing iz Mostara je otpočeo sa izvođenjem pripremnih radova u prvoj sedmici mjeseca marta 2020, saopšteno je iz ove općine.

Rok za izvođenje radova je osam mjeseci a ugovorena vrijednost radova 1.074.314 KM.

Investitor obnovu mosta je Općina Jablanica, dok je naručilac radova JP EPBiH Sarajevo. Nadzor nad poslom povjeren je Institut IGH iz Banjaluke.

‘Izvođač radova je za početak realizacije ovog projekta izradio projekat izvođenja radova (izvedbeni projekat) prema kojem već duže od mjesec dana izvodi radove na probijanju pristupnog puta do prelaza preko Neretve, gdje je uz teške mašine i dizalice do sada urađen veliki dio pripremnih radova kako bi se stvorile pretpostavke za dopremu i spuštanje u rijeku pontona kapaciteta nosivosti minimalmo 50 tona. Uz sve poteškoće koje su pratile izvođača radova kroz izvođenje radova na pristupnom putu do Neretve, veliki problemi su uzrokovani i pojavom pandemije korona virusa (COVID-19) i proglašenje stanja nesreće u FBiH, ali su uz pridržavanje mjera, uposlenici preduzeća HP Investing Mostar uradili veliki dio poslova u skladu sa dinamikom radova’ – navodi se na web stranici Općine Jablanica.

U narednom periodu u skladu sa ugovorom o izvođenju radova predstoje radovi na izradi bušotina, injektiranje istih, izvođenje raznih betonski radova, uklanjanje postojeće horizontalne (desne) rešetkaste konstrukcije u vodi koja je pomjerena uslijed velikih vode, ukupne težine oko 60 tona, vađenje iste i deponovanje na lokalitet Spomen kompleksa Bitka za ranjenike na Neretvi.

Uz navedeno predviđeno je da se izgradi, transportuje i montira nova desna horizontalna rešetka kao glavni eksponat ukupne težine oko 65 tona.

Ugovorom je posebno predviđena nabavka i ugradnja čeličnih profila za konstrukciju pješačke staze.

U narednom periodu se očekuje intenziviranje radova na obnovi porušenog mosta na Neretvi.

‘Očekujemo da se ovaj strateški projekat za općinu Jablanica okonča u skladu sa predviđenim rokovima, ukoliko aktuelno stanje nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa, te vremenske i druge nepredviđene okolnosti ne budu spriječavale izvođenje radova’ – istakli su u Općini Jablanica. (Foto: jablanica.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,