Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krave s farme u Livnu nadmudrile čopor vukova, spašeno svih 150

Preuzmite sliku

Stado s Podhuma razbježalo se od zvijeri, a nakon višednevne potrage je vraćeno

Čopor vukova ostao je bez plijena kada je prije nekoliko dana upao na farmu Podhum u Livnu. Iako se stado razbježalo u naletu zvijeri, radnici su nakon višednevne potrage uspjeli vratiti svih 150 grla, objavio je agroklub.ba.

Naime, dio stada je, uglavnom junica, pobjegao, a potraga za posljednjim dvjema trajala je do utorka. Iako krave nose GPS-ove, radnici su ih nekoliko dana ranije skinuli kako bi zamijenili baterije.

– U dva sela koja su oko tri kilometara zračne linije udaljena od nas nekoliko dana prije napada snimljeno je odjednom sedam vukova. I onda smo jedno jutro došli na farmu, sve ograde su srušene, tragovi svugdje, stada nema, bikova nema – kaže za agroklub.ba Mate, radnik na ovoj farmi, napomenuvši da je dio ograđen drvenom ogradom, a dio električnim pastirom. Nakon dva puna dana potrage uspjeli su vratiti većinu grla, no agonija nije prestala. Nedostajalo je još pet njih. Snijeg koji je pao omogućio je da se prate tragovi, slijedeći ih našli su prvo dvije, a onda još jednu junicu.

Šumskom cestom od Grgurića do Ploče na svakih 50-ak metara postavili su sijeno pokušavajući tako navesti i posljednje dvije na put do farme. Pretpostavljaju da su ih upravo tragovi sijena doveli na sigurno. Riječ je o pasmini salers koja se ovdje uzgaja za rasplod, a muške jedinke za tov.

Nije ovo njihov prvi susret s vukom. No, općenito, nisu pretrpjeli veće štete u odnosu na druge farme koje uzgajaju pasmine bez rogova, gdje vukovi godišnje na ovom području znaju pobiti 20-ak grla

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,