Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kovačević: Schmidt je gost u BiH, Inzko posljednji visoki predstavnik

Preuzmite sliku

Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodika, kazao je da Dodik i ljudi iz SNSD-a neće narušiti dogovor o “srpskom jeddinstvu”.

“Nama ne pada na pamet da mi ne dozvoljavamo donošenje odluka na taj način da nekome prepustimo da se donosi odluke uime Bosne i Hercegovine, a da se mi sklonimo u stranu i da gledamo šta se radi i da se onda većinom radi na štetu Republike Srpske i srpskog konstitutivnog naroda. Mi mislimo da ne treba da dozvolimo, ni u međunarodnoj komunikaciji niti bilo gdje, da donosi odluke i govori o stanju u BiH bez nas”, kazao je Kovačević.

Izjavio je da je Bosna i Heregovina “u stanju permanentne krize”.

“Ovo je definitivno najveća politička kriza koja će očigledno da se proširuje i bude veća”, dodao je.

Novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nazvao je “gostom” u našoj zemlji.

“Gospodin Schmidt je čovjek koji je trenutno gost u BiH, jedan čovjek koji iza sebe ima zavidnu političku karijeru u Njemačkoj i to je to. Nije visoki predstavnik i u tom kontekstu sa njim ne možemo da sjednemo. S obzirom da za gospodina Schmidta nije donesena nikava rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN-a, da nije potvrđeno njegovo takozvano imenovanje u Savjetu bezbjednosti UN, mi se nalazimo u situaciji da je Valentin Inzko posljednji visoki predstvnik u BiH i to je sva suština ove priče”, tvrdi Kovačević.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje