Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo: Zoranu Vukotiću 10 godina zatvora za ratni zločin silovanja

Preuzmite sliku

Osnovni sud u Prištini je tokom nove sudske revizije ponovo proglasio Zorana Vukotića odgovornim za počinjeno krivično delo seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, za koje je osuđen na deset godina zatvora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Osnovnog suda u Prištini saopšteno je da je Specijalno odeljenje tog suda objavilo presudu u krivičnom predmetu protiv okrivljenog Z. V. za krivično djelo “saizvršilaštvo sa ostalim nepoznatim pripadnicima navedene rezervne jedinice srpske policije i drugim naoružanim i uniformisanim licima, ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Okrivljeni Z. V. oglašen je krivim i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, a u izrečenu kaznu će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru od 13. 09. 2022. godine. Protiv ove presude stranke imaju pravo žalbe Apelacionom sudu Kosova.

Prethodno je Kosovski centar za rehabilitaciju preživjelih od torture saopštio da je Zoran Vukotić, 5. jula 2021. godine, osuđen za krivično delo seksualnog nasilja na deset godina zatvora, ali je zbog podnošenja žalbe Apelacionom sudu, predmet vraćen na ponovno suđenje.

Vukotić je, prema optužnici, kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a Srbije, mimo pravila međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu, 22. maja 1999. godine, u saradnji sa ostalim pripadnicima vojnih snaga, srpske policije i paravojske, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u protjerivanju albanskog civilnog stanovništva, vršeći fizičko i psihičko nasilje nad njima, kao i korišćenje nasilja i drugih nehumanih radnji.

Prema tužilaštvu, Vukotić je počinio seksualno nasilje u sklopu široko rasprostranjenog i sistematskog napada na žene albanske nacionalnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje