Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Košarac predložio izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u

Preuzmite sliku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac uputio je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH inicijativu za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), u cilju poboljšanja uslova poslovanja i stimulisanja investicija u slobodne zone, javlja Anadolu Agency (AA).

Inicijativa je upućena na osnovu zahtjeva Vlade bh. entiteta Republika Srpska, koja je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložila da pokrene proceduru kod Upravnog odbora UIO-a BiH, kako bi se stvorili uslovi za oslobađanje od plaćanja PDV-a komunalnih djelatnosti (električna energija, voda, gas i zbrinjavanje otpada), neophodnih za finalnu proizvodnju roba privrednih subjekata koji se bave proizvodnim djelatnostima u slobodnim zonama.

“U potpunosti pozdravljamo i podržavamo ovu inicijativu Vlade RS, cijeneći da bi izmjene i dopune Pravilnika doprinijele povećanju direktnih stranih ulaganja, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju devizne zarade i podsticanju ekonomskog rasta. Istovremeno, inicijativa je važna i zbog toga što bismo postojeće i buduće slobodne zone u Republici Srpskoj i Federaciji BiH doveli u ravnopravan položaj sa slobodnim zonama u regionu, nudeći jednake olakšice stranim investitorima, što je i cilj uspostavljanja slobodnih zona”, poručio je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će Upravni odbor UIO BiH pozitivno odgovoriti na zahtjev za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, te napomenuo da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti na raspolaganju svim učesnicima u ovom postupku za odgovarajuću pomoć u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

“Iskustva iz regiona nam govore da je jedna od vodećih povlastica koja opredjeljuje investitore na ulaganja u slobodne zone oslobađanje plaćanja PDV-a na energente, poput struje, gasa i slično. To u BiH danas nije slučaj, te smatram da je potrebno promijeniti postojeću praksu, kako bismo poboljšali uslove poslovanja i stimulisali investicije u slobodne zone”, naglasio je Košarac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,