Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Konjički paroh pobijedio koronavirus: Naoružajmo se vjerom i strpljenjem

Preuzmite sliku

Konjički paroh Milan Bužanin jedan je od prvozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini. Također spada i među prve oporavljene od COVID-a 19.

Izvjesno vrijeme potpuno je zdrav, a priču o zarazi podijelio je i s novinarom Anadolu Agency (AA). Život među četiri zida i vrijeme u kojem je suludo približiti se supruzi ili djeci, prožet neizvjesnošću, brigom za sebe i druge, olakšale su molitve i vjera u Boga. Sve je započelo na proslavi rođendana kompanije “Igman” u Konjicu. Bio je 11. mart, a Bužanin se rado odazvao na akademiju, a kasnije i na manju zabavu. Zarazio se vjerovatno sjedeći za istim stolom s gostom iz Čačka, koji je u Konjic i donio koronu.

“Kada sam krenuo na proslavu nisam ni pomislio o virusu. Iskreno, ni na kraj pameti mi nije bilo da bih se baš tu mogao zaraziti”, kaže na početku razgovora Bužanin.

Košmar u Konjicu započeo je pet dana kasnije. Iz Srbije je stigla informacije da je direktor kompanije Sloboda iz Čačka pozitivan na koronavirus.

 • “Te večeri sjedili smo za istim stolom. Bila su tu još tri čovjeka. Otišao sam u samoizolaciju, iako nisam osjećao simptome. Potom smo testirani, a testovi su pokazali da smo svi koji smo boravili za tim stolom – pozitivni. Kada sam saznao da sam zaražen, nisam mislio da je to nešto teško, računajući da disciplinom, samoizolacijom i odgovornošću mogu pobijediti”, nastavlja Bužanin.

  Uskoro je osjetio prvi i jedini simptom COVID-a 19. Imao je blago povišenu temperaturu. Cijelo vrijeme je kontaktirao s ljekarima. Savjetovani su topli napici, cink, a u slučaju povišene temperature i terapija paracetamolom.

  “Paracetamol na kraju nisam ni koristio. Pio sam limunadu, čajeve, cink i to je sve. Najviša izmjerena temperatura iznosila je 37,3 stepeni Celzijusa. Sve je trajalo nekoliko dana. Od 11. marta do dana kada sam se javio epidemiološkoj službi kretao sam se među ljudima pa sam zbog toga bio zabrinut i osjećao nelagodu ako sam usput i ja nekoga drugog. Isčekivao sam te na koncu saznao da niko od mojih kontakata nije zaražen, uključujući i suprugu i djecu”, napominje paroh.

  Poslije dvije sedmice života sa koronom, Bužanin je na ponovljenom testiranju 28. marta dobio negativan rezultat, nakon čega mu je ukinuta samoizolacija.

  Na kraju je sve građane savjetovao da se naoružaju vjerom i strpljenjem, jer je to, kako kaže, najbolji način da se i bolest pobijedi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje