Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Konferencija o genocidu u BiH: Svaka majka ima pravo da pronađe kosti svoga djeteta

Preuzmite sliku

Međunarodna konferencija pod nazivom “Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u BiH” na kojoj učestvuju najistaknutija imena uključena u procese istraživanja i procesuiranja genocida u BiH, tužioci iz zemalja regiona kao i porodice žrtava genocida, počela je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvodnevna konferencija, koju su organizovali Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, će okupiti ličnosti koje su direktno involvirane u procese istraživanja, dokazivanja i procesuiranja genocida u BiH, a koje bi dale svoju ocjenu u vezi sa učenjima u vezi sa genocidom u BiH i poštivanjem pravde.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je u današnjem obraćanju prisutnima da njihova patnja traje 20 godina i da njihove rane još krvare.

Kako je kazala, jedan od ciljeva konferencije je da pravo i pravda trebaju biti dostižni svakom čovjeku, a ne samo onim koji su najjači.

“Želim da poruka sa ove konferencije dođe do onih koji zbog zločina znaju da nikada neće biti sigurni i mirni i nikada neće moći mirno spavati. Mi sigurno spavamo, a zločinci koji su izvršili genocid sigurno ne spavaju”, poručila je Subašić.

Kako je kazala, konferenciji prisustvuju važne i istaknute ličnosti veoma važnih institucija.

“Njihov dolazak na ovu konferenciju potvrđuje da su oni još uvijek uz žrtve, da još uvijek znaju šta se desilo na prostorima BiH, da nas još uvijek podržavaju, a mi od njih to i očekujemo”, poručila je Subašić.

Prema njenim riječima, svaki zločinac ima dva imena, ali i dva prezimena – jedan zločinac, jedna žrtva.

“Nemojte dozvoliti da žrtva bude važna samo kada treba da svjedoči. To znači, ako zločinac ima pravo na kaznu, žrtve imaju pravo da dođu do istine i pravde. Vaše dostojanstvo i moral, mora se više pokazati, prvo mislim na sudije, tužioce, ali i na one koji štite zločince. Zar je previše što mi žrtve tražimo?”, istakla je Subašić.

Subašić je poručila da “svaka majka, bez obzira kako se zvala, ima pravo da pronađe kosti svoga djeteta”.

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron prisustvuje današnjoj konferenciji, a novinarima je kazao da je u pitanju veoma važna konferencija koja se održava mjesec prije obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.

“Tema o kojoj ću danas govoriti je doprinos Tribunala elaboraciji zakona o genocidu, uključujući slučajeve Tolimir i Krstić. Čast mi je da prisustvujem konferenciji i siguran sam da će biti uspješna“, poručio je Meron.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore također prisustvuje konferenciji, a kako je kazao, riječ je o važnoj konferenciji koja se održava samo mjesec dana prije obilježavanja 20. godišnjice genocida.

“Što se tiče procesuiranja ratnih zločina, nije to pitanje brzine nego kvaliteta. Žrtve i oni koji su preživjeli ove užasne zločine i genocid su zaslužili pravdu i da dobijemo pravdu mora sve da bude i kvalitetno urađeno sa svjedocima, dokazima. Kvalitet rada tužilaštva mora da bude zaista visok”, poručio je Moor.

Govoreći o jučerašnjem hapšenju Nasera Orića Moore kaže da još nije dobio zvanične detalje.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, govoreći o jučerašnjem neusvajanju Prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici kazao je da je to pitanje koje treba uputiti poslanicima iz Republike Srpske (RS).

Tokom konferencije će biti održan panel koji je posvećen isključivo žrtvama na kojem će govoriti članovi porodica žrtava iz Srebrenice i drugih krajeva BiH. Konferenciji, između ostalih, prisustvuje i glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,