Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konferencija MRVBiH: Podrška preživjelima seksualnog nasilja tokom konflikta

Preuzmite sliku

Sarajevo je 25. i 26 septembra bilo domaćin regionalne konferencije koju je organizovalo Međureligijsko vijeća Bosne i Hercegovine (MRV), Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) uz podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Glavna tema konferencije je bila održavanje mira kroz izgradu povjerenja i pomirenja, s ciljem podrške osobama koje su preživjele ratne traume, prenosi Fena

Jakob Finci, predjedavajući MRV-a u BiH je otvorio konferenciju, te je rekao da izgradnja mira i povjerenja nema vremenski rok.

Predstavnici i poglavari Međureligijskog vijeća Husein ef. Smajić, Mitropolit Hrizostom i nadbiskup Vinko kardinal Puljić  također su istakli važnost uloge vjerskih zajednica u izgradnji i očuvanju mira i pružanju podrške osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom konflikta.

“Cilj ove konferencije jeste da zajedničkim snagama prevaziđemo podijeljenost zajednica i da uz pomoć vjere radimo na izgradnji mira za koji nikada nije kasno. Drugi cilj jeste da pružimo podršku preživjelim osobama seksualnog nasilja tokom konflikta, kojima je vjera veliki oslonac u njihovoj borbi. Moramo proširiti naše vidokruge i prestati sa stigmatizacijom koju činimo svjesno ili nesvjesno”, istakao je Finci.

Predstavnica UNFPA u BiH, Aynabat Atayeva, je istakla važnost kontinuirane borbe protiv stigme, kako bi se konačno podvukla crta i spriječilo transgeneracijsko širenje traume.

“Vrlo je važno da govorimo o osobama koje su preživjele seksualno nasilje u sukobu. Tema stigmatizacije neće nestati sama od sebe i ukoliko ne djelujemo prenosit će se neprestano dalje na porodicu i čitavu zajednicu.  Potrebno je da svi zajedno aktivno radimo na ovoj temi, naročito uz pomoć vjerskih zajednica. Ovo je prilika da investiramo i  u žene i mlade aktiviste i povećamo njihove kapacitete, jer oni igraju jednu od ključnih uloga u ovom procesu” izjavila je Atayeva.

Konferencija je okupila predstavnike vjerskih zajednica i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova (UNSCR 1244), te udruženja preživjelih, predstavnike političkih institucija, akademske zajednice, civilnog društva, Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih institucija u jugoistočnoj Evropi.

 • Pored razmjene iskustava, donešeni su i konkretni prijedlozi o poboljšanju trenutne situacije.

  “Rad zajednica i pojedinaca u Bosni i Hercegovini u borbi protiv stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu je za svaku pohvalu. Iskustvo iz Bosne i Hercegovine će biti izuzetno korisno i za međunarodnu konferenciju koja će se održati u novembru u Londonu. Bitno je naglasiti da zajedničkim naporima možemo prevazići sve prepreke i postići značajan iskorak u ovoj borbi, a ova konferencija u Sarajevu predstavlja jak temelj za sve dalje aktivnosti”, izjavio je Matthew Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

  Šef misije IOM-a za Bosnu i Hercegovinu, Peter Van der Auweraert, zahvalio se svim organizacijama, institucijama i pojedincima u borbi za osobe koje su preživjele seksualno nasilje tokom konflikta.

  Naglasio je da se samo zajedničkim naporima mogu postići promjene, ali da ipak vjerske zajednice igraju najveću ulogu u tome.

  “Sama činjenica da postoji Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini koje je aktivno dugi niz godina, od velikog je značaja za zemlju koja još  prolazi period postkonfliktnog oporavka. Religija zauzima posebno mjesto u ovoj državi, te zajednički nastup svih vjerskih zajednica povodom ove teme predstavlja snažnu poruku svima nama”, izjavio je Van der Auwraert.

  Konferencija je dio zajedničkog programa UN-a „Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom konflikta u Bosni i Hercegovini“, koji su provele organizacije IOM, UNDP, UNFPA i UN Women, saopštili su organizatori. Program je podržan od Ureda specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za seksualnonasilje u konfliktu, a finansiraju ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, fond UN Action i Vlada Kanade. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje