Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koncept za budućnost: Otišao u Njemačku, zaposlio se, vratio u Hercegovinu i radi od kuće za istu kompaniju

Preuzmite sliku

Neke ljude godinama niste vidjeli, čuli ste da rade po Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Irskoj… Međutim, u posljednje vrijeme viđate ih sve češće. Poznanik, kojeg je ekipa Večernjaka više viđala od početka godine nego u prethodnih pet koliko je u inosranstvu, govori da je u pandemiji prešao na rad od kuće, a to je stvarno zaživjelo u protekla tri mjeseca, piše Večernji list BiH.

Koncept za budućnost

– Radim u jednoj trgovini koja je uglavnom prebacila prodaju na internet. Ionako sam bio ovdje za Novu godinu i ubrzo se Njemačka odlučila potpuno zatvoriti pa sam se vratio. Uskoro, kada sam vidio da će potrajati, a svjestan da mi je alat za rad jednak i u Njemačkoj i u Hercegovini, pozdravio sam se s kolegama. Ovdje, iskreno, uživam. Odradim smjenu iz porodične kuće, a otkad je ljepše vrijeme, i na terasi mogu obaviti sve što treba. Ovo je budućnost i znam dosta mojih kolega koji su sada tu. Rade od kuće. Spominje se da će se ovaj koncept zadržati i u budućnosti jer su šefovi vidjeli da to može funkcionirati i da se uštedi u jednom segmentu potrošnje energije, plaćanja čišćenja u uredima i slično – priča sagovornik.

U istraživanju koje je MojPosao radio, a u kojem su sudjelovali ispitanici s ovih prostora, čak 84 posto onih koji su iskusili rad od kuće želi zadržati takvu mogućnost, barem povremeno. S druge pak strane, ima i onih koji smatraju da će rad od kuće dugoročno uticati na gubitak osjećaja pripadnosti kompaniji kod zaposlenika te da će se rezultati s vremenom urušiti. Međutim, jasno je da će u budućnosti prevladavati neki kombinirani model.

Tara Grbčić, trenerica poslovnih vještina i savjetnica za uspostavu i razvoj kontaktnih centara, tvrdi da je rad od kuće izuzetno učinkovit, produktivan, ali i isplativ za poslodavce.

– Putni troškovi, ali i vrijeme koje se gubi na putovanja dragocjen su resurs, pogotovo ako posao može biti jednako dobro odrađen s manje troškova. Pandemija nas je naučila da su povjerenje prema zaposlenicima i fleksibilnost iznimno važni za kompaniju. Budućnost radnog mjesta leži negdje između dvije krajnosti. Teško je zamisliti da uredi više neće postojati, ali manje kompanije sigurno će se sve više okretati rješenjima koja uključuju privremene urede ili virtualne urede. Virtualno će teško zamijeniti onaj osjećaj “žile kucavice” koji ured donosi. Ured utiče na timski duh, potiče kreativnost i puno je lakše “brainstormati” u istoj prostoriji, okružen kolegama. No u godinu dana toliko smo se naviknuli na virtualno da ponekad zaboravimo kako je to nekad izgledalo – stoji u njezinoj analizi rada od kuće.

Budućnost blistava

Istaknula je i kako skok u fleksibilnosti koji smo doživjeli u godinu dana vjerovatno ne bismo doživjeli u cijelom desetljeću da nije bilo pandemije.

– Upravo zato od te situacije treba uzeti sve ono dobro, kvalitetno i korisno, ali ne zaboraviti na sve prednosti ljudskog dodira, blizine, jasnoće učenja uživo… Ako nas je ova situacija naučila da je sve moguće i da će sve biti onoliko hibridno i fleksibilno koliko mi to dopustimo i poželimo, budućnost poslovanja je blistava – optimistična je Grbčić. Vrijeme će pokazati, ali lijepo je vidjeti komšije, prijatelje, poznanike… koji rade u Njemačkoj, a žive tu, među nama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,