Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Konaković o Dodiku: “Ne vjerujem ni ja njemu, ni on meni. Bliži sam s nekim ljudima iz SDA”

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je da je jedan od prioriteta nove administracije u BiH produbljivanje odnosa sa zemljama regiona, uključujući i Srbiju.

Istakao je da je među glavnim pitanjima koje bi trebalo riješiti u odnosima Srbije i BiH postizanje sporazuma oko granica.

“Ponekad interes Srbije zovemo pretjeranim, zovemo to uplitanjem u odnose u BiH, a s druge strane treba imati razumijevanje za srpski narod u BiH koji Srbiju osjećaju kao svoju maticu”, naveo je Konaković u programu televizije N1 Srbija ističući da mu ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić još uvijek nije čestitao na novoj funkciji.

Komenitrao je svoj odnos sa koalicionim partnerom, predsjednikom entiteta RS i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

“Moja bliskost sa Dodikom ogleda se u tome što obojica volimo košarku”, kaže Konaković za Dan uživo i dodaje da mu se čini da su i on i lider SNSD-a hrabri da zakorače u polje kompromisa.

“Ne vjerujemo vjerovatno ni on meni, ni ja njemu. Trebat će nam vrijeme da se te stvari pomire, puno sam bliži s nekim ljudima iz SDA nego s Dodikom”, rekao je.

Povodom kritika SDA o bliskim odnosima sa Dodikom još kaže da je to stranka u kojoj je ostvario punu političku promociju, ali da su se razišli na suprotnom pogledu funkcionisanja države.

“Mi smo njima najveća glavobolja, prvo smo ih u Sarajevu poslali u opozciju, a sada na nivou države nisu uspjeli da nas pobjede. Nakon 20 godina SDA gubi poluge moći i upravljanja i zbog toga su mnogo nervozni”, kazao je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje